Za sljedeću godinu sprema se još jedna nadogradnja Notepada

Microsoft je tijekom ove godine predstavio i u nadogradnju uključio neka poboljšanja popularnog txt editora, a za 2019. priprema se još ponešto poboljšanja

Sandro Vrbanus srijeda, 12. prosinca 2018. u 06:00

Microsoftov Notepad, dugo godina "zaboravljeni" ali korisni dio Windowsa, ove je godine dobio nekoliko novih funkcija. Iste su bile najavljene kroz Insider program, a do krajnjih su korisnika one stigle nedavno u sklopu listopadske nadogradnje. Koja je, sjećate se, bez problema profunkcionirala tek u studenome.

Sada su iz Microsofta objavili još jednu rundu manjih poboljšanja Windowsa 10 koja su već od ovoga tjedna dostupna Insiderima u sklopu verzije Windows 10 Insider Preview Build 18298. Ova radna inačica Windowsa trebala bi imati sve nove značajke koje će redovni korisnici dobiti u narednoj nadogradnji zakazanoj za prvu polovicu 2019. godine. I ovoga je puta nešto pažnje posvećeno Notepadu, koji eto, drugi puta zaredom nakon godina čekanja, doživljava da ga se tretira kao i ostale "nezaboravljene" programe.

Notepad će tako po novome sve dokumente po defaultu spremati u UTF-8 Encoding formatu bez Byte order marka, što će povećati kompatibilnost dokumenata izrađenih u njemu. Statusna traka prozora Notepada dobit će oznaku jednostavne zvjezdice (*) koja će se prikazivati uz ime aktivnog dokumenta u slučajevima kad je isti izmijenjen, a promjene nisu spremljene.

Omiljeni tekstualni editor dobit će podršku i za nekoliko novih tipkovničkih kratica: Ctrl+Shift+N za novi prozor, Ctrl+Shift+S za "Save as…", te Ctrl+W za zatvaranje aktivnog prozora. Notepad će ubuduće moći otvarati dokumente s imenom dužim od 260 znakova, a nova verzija pokrpat će i nekoliko pronađenih "bugova".