Zoom kupuje Keybase kako bi u videopozive uveo end-to-end enkripciju

Popularna aplikacija za video pozive Zoom uskoro bi trebala dobiti opciju video poziva s end-to-end enkripcijom zahvaljujući preuzimanju tvrtke Keybase

Matija Pavlić četvrtak, 7. svibnja 2020. u 21:35

Tvrtka Zoom Video Communications koja stoji iza popularne aplikacije za obavljanje videokonferencijskih poziva Zoom nastoji se sve više nametnuti na tržištu pa nastoji ispraviti i zatečene nedostatke same aplikacije.

Jedna od njih na koju su upozoravali podjednako stručnjaci tako i obični korisnici je sigurnost samih video razgovora. Različite nadogradnje aplikacije djelomično su popravile taj aspekt, no tvrtka ide dalje te je najavila kako će preuzeti startup tvrtku Keybase koja se specijalizirala na području digitalne sigurnost s cloud servisom za pohranu podataka i aplikacijom za razmjenu poruka (obje usluge stavljaju naglasak na kriptiranje sadržaja).

Motiv za preuzimanje Keybasea je integracija end-to-end enkripcije u video pozive unutar Zooma. Prva je to akvizicija u devetogodišnjoj povijesti tvrtke te je dio plana u trajanju od 90 dana koji uključuje popravljanje sigurnosnog aspekta  Zoom aplikacije.

Što se tiče tvrtke Keybase, osnovana je 2014. godine te trenutačno ima 25 zaposlenika. Na kraju valja napomenuti da će end-to-end enkripcija biti dostupna samo pretplatnicima a ne svim korisnicima.