Sony predstavio nove ultra-čvrste i brze eksterne SSD-ove

Sony je predstavio nove ultra-čvrste i brze eksterne SSD-ove iz serija SL-M i SL-C koji mogu izdržati pritisak do 6000 kg, savijanje do 2000 kg te padove s visine do tri metra

Stjepan Bilić utorak, 9. travnja 2019. u 06:00

Sony je predstavio nove eksterne SSD-ove iz linija SL-M i SL-C koje odlikuje ultra-čvrsti dizajn, velika brzina, hardverska enkripcija podataka i nove softverske funkcije. Oba modela moći će se od ove jeseni nabaviti u kapacitetima od 500 GB do 2 TB.

Obje serije imaju aluminijsko kućište iz jednog komada aluminija s konstrukcijom koja ih čini otpornim na udarce u svim pravcima. Kućište može podnijeti pritisak do 6000 kg, savijanje do 2000 kg te padove s visina do tri metra, a valovita površina omogućava zahvat bez klizanja. Dodatno, zahvaljujući certifikatu IP67 SSD-ovi su otporni na prašinu i vodu, a posebno se ističe USB-C port koji je otporan na vodu i bez dodatnih zaštita poput gumenih poklopaca i slično. Gumene trakice osim što pružaju dodatnu zaštitu od klizanja mogu poslužiti i za prihvat etiketa s natpisima naziva diskova.

Kao takvi, SSD-ovi iz serija SL-M i SL-C idealni su za korisnike koji većinu vremena provode izvan sigurnosni ureda, primjerice na terenu kao što je slučaj s profesionalnim fotografima i filmašima te općenito s kreatorima sadržaja. Obje serije temelje se na USB 3.1 Gen 2 sučelju, SL-M serija odlikuje se brzinom čitanja i zapisivanja podataka brzinama do 1000 MB/s, a kompaktnija SL-C serija brzinama do 540 MB/s (čitanje) i do 520 MB/s (zapisivanje).

Uz hardversku enkripciju podataka (256-bit AES) SL-M i SL-C SSD-ovi uz aplikaciju SSD Utility podržavaju i dvostruku zaštitu lozinkom (korisničkom i administratorskom). Nadalje, SSD-ovi su kompatibilni s više platformi što omogućava primjerice postavljanje lozinke za zaključavanje na Macu, a potom i korištenje na uređajima s Windowsima i Androidom.

SSD Utility služi i za preuzimanje najnovijih nadogradnji i ažuriranje SSD-ov, provjeru stanja istih, a opcija Lifetime Checker provjeru zauzeća memorije. Kako smo već naveli, obje serije na tržištu će se pojaviti tijekom ove jeseni u kapacitetima od 500 GB, 1 TB i 2 TB. Cijena za sada nije poznata.