Tvrtke iz Novske i Floride surađuju na novoj videoigri za zabavu i zapošljavanje

Domaći startup ANIQ potpisao je ugovor o suradnji s tvrtkom Haystack Unlimited s Floride, s kojima će zajednički razvijati inovativnu igru prilagođenu igračima s neurodivergentnim osobinama

Sandro Vrbanus utorak, 21. studenog 2023. u 14:52

Startup ANIQ d.o.o posluje već pet godina u Novskoj te je prva osnovana tvrtka u tamošnjem inkubatoru PISMO. Trenutačno broje devet djelatnika, a do sada su odradili preko 130 uspješnih projekata. Novi projekt mogao bi biti i najznačajniji, budući da su potpisali ugovor o suradnji s jednom američkom tvrtkom.

To je Haystack Unlimited, ugledna tvrtka iz savezne države Floride, a u partnerstvu s ANIQ-om stvarat će revolucionarnu videoigru pod radnim nazivom "Thread-the-game". Glavni pokretač ove suradnje je ideja o stvaranju igre koja će ne samo pružiti vrhunsku zabavu, već i služiti kao inovativni alat za zapošljavanje, kažu iz domaćeg startupa.

Fokus na neurodivergentnim igračima

Tijekom dvodnevnog posjeta ANIQ-u, izvršna direktorica Haystacka, Shelley Tanner, i tehnički direktor, Michael Rifkin, ujedinili su snage s ANIQ-ovim timom kako bi oživjeli ovu potpuno novu ideju. Suradnja je rezultirala službenim partnerstvom dviju tvrtki, a rezultat toga je "Thread-the-game", hibridna žanrovska igra koja sjedinjuje elemente zabave i ozbiljnog igranja.

Ova vrhunska igra bit će namijenjena zabavljanju igrača, ali i otkrivanju njihovih prednosti i preferencija, posebno u kontekstu radnog okruženja. Inkluzivnost je u srcu ovog projekta, a "Thread-the-game" će se razvijati s fokusom na prilagođavanje igračima s neurodivergentnim osobinama, uključujući poremećaj iz spektra autizma (ASD). Sveobuhvatno će se razmotriti osjetilne, društvene i komunikacijske razlike, omogućujući igračima da prilagode svoje iskustvo igranja na temelju svojih jedinstvenih potreba. Uključujući uvide stručnjaka za psihologiju, UX dizajn, tehničku pristupačnost i neurodivergentne igrače, tim ima za cilj postići dizajn usmjeren na korisnika koji besprijekorno služi svojoj svrsi.

Nedavne statistike gaming industrije naglašavaju hitnu potrebu za ovom igrom. Iznenađujuće, 18% zaposlenika u industriji videoigara identificira se kao neurodivergentno, pri čemu autistični pojedinci čine značajan dio te skupine. Štoviše, gotovo polovica identificiranih neurodivergentnih pojedinaca svakodnevno igra videoigre.

Unatoč svojim talentima, tražitelji posla koji se identificiraju kao autisti suočavaju se s alarmantno visokim stopama nezaposlenosti ili nedovoljne zaposlenosti. "Thread-the-game" ima za cilj riješiti i ovaj problem te osnažiti neurodivergentne pojedince isticanjem njihovih, inače skrivenih, talenata koristeći prikupljene podatke o igračima kako bi se poboljšali izgledi za zapošljavanje.

Prototip igre možemo očekivati do sredine 2024., dok bi konačna verzija trebala biti predstavljena krajem 2025. godine.