Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Fokus će biti na prva 5G područja: Samobor, Osijek i otok Krk s ciljem aktivacije potencijala i daljnjeg gospodarskog razvoja lokalne zajednice

Sandro Vrbanus srijeda, 20. ožujka 2019. u 14:31

Hrvatski Telekom među prvima u Europi implementirao je 5G tehnologiju i kao prvi u Hrvatskoj, stvarajući preduvjete za brži gospodarski razvoj i bolju kvalitetu života. Demonstracija 5G mreže održana danas u Samoboru realizirana je u potpunosti u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti.

Osim Samobora, 5G tehnologija će se pilotirati u Osijeku i na otoku Krku

HT će nastaviti implementirati 5G mrežu u Hrvatskoj dinamikom kojom će se razvijati 5G tehnologija i koju će omogućiti budući 5G regulatorni okvir.

"U Hrvatskom Telekomu izrazito smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže. Implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj. Vjerujemo da na taj način možemo aktivirati potencijal svih krajeva Hrvatske, potaknuti pozitivne gospodarske trendove te otvoriti niz novih mogućnosti i osigurati bolje uvjete za život građanima diljem Hrvatske", rekao je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u.

Korisnici 5G mreže te lokalna samouprava u tri sredine u Hrvatskoj koje su prve dobile priliku biti pokrivene 5G mrežom imat će priliku iskusiti napredne mogućnosti koje omogućava gigabitno društvo.

Boris Drilo, HT
Boris Drilo, HT

Nova tehnologija će Samoboru i okolici omogućiti dodatan poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala koji postoji u tom kraju, a raznovrsnost lokalnog gospodarstva čini taj kraj idealnim za daljnji razvoj najrazličitijih 5G poslovnih slučajeva koji se mogu kasnije implementirati diljem Hrvatske, ali i globalno.

Osijeku i Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara potpuno nove razvojne perspektive. U Osijeku se potencijal sve jače startup zajednice može podići na potpuno novu razinu i snažno potaknuti lokalno gospodarstvo, a Krk kao jedan od otoka koji implementira čitav niz naprednih digitalnih rješenja može postati prvi pravi pametni otok u Hrvatskoj.

Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći uspješno moderniziranu mobilnu mrežu u što je kompanija u tijeku prošle i ove godine investirala preko milijarde kuna.