Istraživanje P3: Mobilna mreža HT-a najbolja je u Hrvatskoj i među 10 najboljih u svijetu

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat P3 – Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj

Sandro Vrbanus subota, 26. siječnja 2019. u 21:41

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat P3 – Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Certifikat P3 uzima se kao svojevrsni standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatera diljem svijeta, a u tom kontekstu upravo se mobilna mreža HT-a nalazi među deset najboljih mobilnih mreža u čitavom svijetu, poručuju iz HT-a.

Hrvatski Telekom u ovom je mjerenju ostvario najbolji rezultat u povijesti mjerenja P3 u Hrvatskoj te je s 948 od mogućih 1000 bodova dodatno potvrdio kako se vodi ciljem pružanja najkvalitetnije mreže svakom krajnjem korisniku. To dokazuje poseban segment istraživanja koji obuhvaća prikupljanje informacija o ponašanju mreže prilikom raznih korisničkih aktivnosti, u stvarnim uvjetima, bez angažmana korisnika prilikom mjerenja i bez mogućnosti manipulacije prikupljenim podacima. Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma pokazala je najbolji performans za vrijeme komunikacije korisnika koristeći vlastite mobilne uređaje.

Istraživanje je provodila kompanija P3 Communications krajem studenog i početkom prosinca 2018. godine u različitim vremenskim uvjetima, na područjima 25 gradova te brojnih prometnica. Certifikat P3 – Best in Test potvrdio je izvrsnost mobilne mreže HT-a u podatkovnoj usluzi te u ključnim segmentima korisničkoga iskustva – u brzini surfanja i korištenja aplikacija, kvaliteti zvuka i pokrivenosti. Ovaj certifikat potvrdio je da Hrvatski Telekom svojim korisnicima pruža najveću i najkvalitetniju pokrivenost 4G mrežom te omogućava korištenje 4G mreže na najširem području mjerenja P3 diljem Hrvatske.

"Ulaganje u budućnost mobilne mreže iznimno je važno za budućnost gospodarstva i čitavog društva. Sve aktivnosti kojima se u HT-u bavimo jasno vode ka povezivanju Hrvatske najboljom mrežom. Ponosni smo što je upravo HT tehnološki lider i predvodnik digitalne transformacije društva. To je rezultat činjenice da smo najveći privatni investitor u Hrvatskoj. Uz iznimne rezultate koje konstantno ostvarujemo na domaćem tržištu, čast nam je što je naša mobilna mreža među deset najboljih u svijetu i druga najkvalitetnija unutar DT grupe", istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Ovogodišnji certifikat od posebne je važnosti za Hrvatski Telekom, poručili su iz te kompanije, jer je prošle godine započela modernizacija kompletne mobilne mreže diljem zemlje, upravo s ciljem dodatnog iskoraka u kvaliteti mobilne usluge. Vrijednost investicija u poboljšanje mobilne mreže u prošloj i ovoj godini premašit će milijardu kuna.

Uvođenje 5G mreže omogućit će transformaciju čitavog društva na način da će otvoriti spektar dodatnih mogućnosti korištenja mobilnih tehnologija koje će promijeniti živote ljudi nabolje i unaprijediti gospodarstvo.

Istraživanje kompanije P3 Communication međunarodno je priznato neovisno istraživanje mobilnih mreža koje se temelji na realnoj usporedbi svih konkurenata određenog tržišta, a certifikat P3 – Best in Test  dokaz je izvrsnosti pojedine mobilne mreže. Ove godine testiranje je obuhvatilo 120 mobilnih mreža diljem svijeta. Jedinstvena metodologija testiranja P3 smatra se standardom industrije u više od 80 zemalja svijeta, mjereći kvalitetu mobilne mreže u kategorijama glasovnih i podatkovnih usluga te korisničko iskustvo prilikom korištenja mreže.