Američka vojska mogla bi uz pomoć umjetne inteligencije početi "gledati u budućnost"

Eksperiment koji se vrši unutar Ministarstva obrane SAD-a ima cilj dati vojnicima nove alate kojima će moći, na temelju mnogih prikupljenih informacija, predviđati poteze drugih vojnih sila

Sandro Vrbanus srijeda, 4. kolovoza 2021. u 06:00

Združena zapovjedništva unutar američkoga Ministarstva obrane nedavno su provela niz zajedničkih testova u kojima su eksperimentirali s "predviđanjem budućnosti" uz pomoć strojnog učenja i tehnologija umjetne inteligencije te računalstva u oblaku. Pokusi su nazvani Global Information Dominance Experiments (GIDE), a cilj im je bio ispitivati mogućnosti da se moderne računalne tehnike uključe u analizu podataka s terena i pomognu stručnjacima u predviđanju poteza drugih vojnih sila u svijetu – i to do nekoliko dana unaprijed.

Ovim su se poslom do sada bavili stručnjaci u raznim granama Oružanih snaga, no pod kapom eksperimenta GIDE oni bi dobili jedinstvenu pomoć računalnih sustava koji će umjesto njih analizirati podatke i "dizati uzbunu" ako primijete neuobičajene aktivnosti u područjima koja su im od interesa.

Kombinacija više tehnologija kroz AI

U vježbi GIDE 3, primjerice, fokus je bio na mogućnosti "neprijatelja" da utječe na logističke i opskrbne lance u svijetu, u područjima poput Panamskog kanala. Diljem svijeta postavljeni senzori, radari, sateliti, i drugi izvori podataka kombinirani su s civilnim izvorima, a potom ih je analizirao AI sustav. U slučaju da, kako navode iz Pentagona, takvi sustavi primijete nešto poput neuobičajeno povećanog broja automobila na određenoj lokaciji, sustav to javlja zapovjedništvu koje potom može dodatno analizirati što se događa i aktivirati dodatne satelite za nadzor.

Ovakva tehnologija dala bi svim granama Oružanih snaga mogućnost proaktivnog djelovanja i do nekoliko dana unaprijed. Drugi primjer navodi slučaj kada sateliti snime aktivnosti koje sugeriraju da se neprijateljska podmornica priprema na isplovljavanje iz luke. AI sustav tada prepozna takva događanja danima prije isplovljavanja, označi ih kao potencijalno bitne te tako daje vojnom sustavu nekoliko dana da pripremi odgovor ili pokuša predvidjeti kamo će se podmornica uputiti.

Osim strojnog učenja, u ovom se sustavu koristi i napredna cloud mreža koja služi za dijeljenje podataka s partnerima i saveznicima u stvarnom vremenu. Iskorištene tehnologije za nadzor, analizu i komunikaciju nisu nove, no Pentagon ih je u ovim eksperimentima prvi puta na ovaj način povezao u jedan složen i upotrebljiv sustav.

Pristup prikazan u vježbi GIDE 3 donosi fundamentalnu promjenu u način kako se u Pentagonu barata informacijama i podacima pri donošenju odluka na taktičkoj i strateškoj razini, poručili su iz NORTHCOM-a i NORAD-a. Pomoć u ranijem donošenju odluka od koristi će biti, smatraju, ne samo vojnom nego i civilnom vodstvu SAD-a. Sustav GIDE omogućit će Pentagonu prebaciti fokus s obrambenih reakcija na one proaktivne, koje će pomoći spriječiti potencijalne sukobe.