Američkoj vojsci isporučen prvi mikrovalni sustav za obranu od dronova

Sustav Leonidas u stanju je mikrovalovima s neba "skinuti" cijele rojeve manjih dronova odjednom, a u američkoj vojsci sada će imati prilike testirati prvu takvu jedinicu i početi je integrirati u svoje operacije

Sandro Vrbanus srijeda, 8. studenog 2023. u 13:15

Američka tehnološka kompanija Epirus, koja razvija različita obrambena i energetska rješenja, nedavno je vojsci SAD-a isporučila prvi sustav Leonidas, namijenjen obrani od rojeva dronova. Isporuka je dio ispunjavanja ugovora, koji je ova kompanija potpisala s odjelom za nove tehnologije (Rapid Capabilities and Critical Technologies Office, RCCTO) u prosincu prošle godine. Ugovor je vrijedan 66,1 milijun dolara i traje tri godine, tijekom kojih će vojska testirati Epirusove sustave za obaranje dronova.

Protudronska mikrovalka

Prvi isporučeni sustav naziva se Indirect Fire Protection Capability–High-Power Microwave (IFPC-HPM), dio je programa Leonidas, a još je u fazi prototipa i prvi je od četiri koje će američka vojska dobiti u sklopu ranije spomenutog ugovora. Kao što mu i samo ime kaže, ovaj uređaj služi za obranu uz pomoć mikrovalova, kojima "zaispa" široko područje i u stanju je s neba obarati veći broj dronova istodobno.

To ga čini učinkovitijim u obrani od rojeva manjih dronova od usporedivih laserskih topova, koji ipak moraju precizno naciljati svaki od neprijateljskih dronova. Mikrovalovi velike snage u stanju su odjednom onesposobiti veći broj dronova, sprječavajući zasićenje kapaciteta obrambenih sustava, koje bi roj napadačkih dronova inače mogao proizvesti.

Vojska će testirati taktičku jedinicu IFPC-HPM, njezine mogućnosti i ograničenja, pa na temelju naučenoga formirati nove metode, tehnike, procedure i taktike za korištenje na bojišnici. Proizvođač navodi da je njihova tehnologija najbolja na svijetu kad je riječ o obrani od dronova, bilo kinetičkim projektilima ili fokusiranim energetskim izbojima.

Fiksni, mobilni i leteći

Inače projekt Leonidas obuhvaća kompaktne i modularne jedinice, izrađene u obliku statičnih mikrovalnih antena, koje se postavljaju na prikolice, ili pak one samostalno mobilne, postavljene na samohodno vojno oklopno vozilo. Treća varijanta je Leonidas Pod, sustav mikrovalnog oružja za borbu protiv dronova, koje se postavlja na – dronove.

IFPC-HPM se s tehničke strane opisuje kao mikrovalno oružje kratkog dometa, fiksno ili mobilno, a sastoji se od izvora mikrovalova velike snage, izvora energije, toplinskog podsustava te sustava antena kompatibilnih sa zapovjednim, kontrolnim i komunikacijskim softverom koji se koristi u vojne svrhe. Korištenje je navodno intuitivno, jednostavno, pouzdano i sigurno, a sučelje je izrađeno sukladno potrebama modernog vojnika.