Britanci će brodovima i podvodnim dronovima štiti podmorske kabele od sabotaže

Britansko Ministarstvo obrane najavilo je kako će dati izraditi nove patrolne brodove koji će nadzirati podmorske komunikacijske kabele kako bi ih zaštitili od sabotaže i neprijateljskih podmornica

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. ožujka 2021. u 06:00

Podmorski komunikacijski kabeli trenutačno su infrastruktura kojom putuje preko 90% svih svjetskih komunikacija, uključujući tajne podatke i one s financijskih tržišta vrijedne bilijune dolara svakog dana. Stoga je jasno da u vrhu vlasti ekonomski najsnažnijih svjetskih zemalja postoji zabrinutost da bi podmorski kabeli mogli biti mete za sabotažu, a i da su prilično nezaštićeni i ranjivi ako se nalaze u međunarodnim vodama.

Jednu od najvećih opasnosti za njih predstavljaju neprijateljske podmornice, a britanski i američki obavještajci nedavno su upozorili na neobične i "agresivne" operacije ruskih podmornica u blizini ključnih podmorskih kabela u Atlantskom oceanu. Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je da rizik od sabotaže komunikacijskih kabela na dnu oceana postoji, te da je on "egzistencijalna prijetnja" njihovoj zemlji, prenosi BBC.

Zaštita ključne infrastrukture

Iz tog razloga naredit će svojoj Kraljevskoj mornarici da pokrene postupak izrade posebnih patrolnih brodova za nadzor ove kritične infrastrukture, kako bi je zaštitili i učinili manje ranjivom. Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace kazao je kako će dati izraditi novu vrstu broda koji će imati primarni zadatak štititi podmorske kabele.

Podmorski dronovi nisu nepoznanica
Podmorski dronovi nisu nepoznanica

Patrolni brodovi, koje nazivaju Multi Role Ocean Surveillance, bit će opremljeni naprednim senzorima i nosit će određeni broj daljinski upravljanih i autonomnih podvodnih dronova koji će moći prikupljati podatke.

Novi britanski patrolni brod imat će posadu od 15 ljudi, a prema aktualnom planu Ministarstva obrane UK u upotrebu bi mogao biti pušten 2024. godine. Osim nadzora podvodne komunikacijske mreže, ovaj tip plovila trebao bi biti i potpora drugim brodovima u ostalim obrambenim i operativnim zadaćama, primarno na Arktiku koji je identificiran kao strateško područje.