Budućnost povezanog življenja kako ju vidi Samsung

Samsung je predstavio vlastitu viziju budućnosti koja se temeljiti na povezanom životu uz proizvode i tehnologije nove generacije zasnovanim na umjetnoj inteligenciji, internetu stvari i 5G mrežama

Dragan Petric petak, 11. siječnja 2019. u 11:15

Samsung ove godine obilježava 50. godišnjicu te su tom prilikom na CES 2019 sajmu predstavili viziju povezanog življenja koja se temelji na proizvodima i tehnologijama budućnosti zasnovanim na umjetnoj inteligenciji, internetu stvari i 5G mrežama. Samsung je također predstavio i svoje buduće AI robotske platforme koje se mogu koristiti za upravljanje svakodnevnim aktivnostima, kao što je na primjer pomaganje starijoj populaciji da samostalno upravlja svojom zdravstvenom rutinom (Samsung Bot Care, Samsung Bot Air, Samsung Bot Retail i Samsung GEMS).

Filozofija povezanog života je inteligencija stvari – loT, 5G i AI koji zajedno rade na svim uređajima kako bi stvorili besprijekorna iskustva,smatraju u Samsungu. Na konferenciji za novinare u Las Vegasu, objasnili su kako njihov rad u tim osnovnim tehnologijama omogućuje inovacije u cijelom portfelju proizvoda.

Ujedinjavanjem značajke SmartThings i uvođenjem značajke SmartThings Cloud, SmartThings ekosistem je značajno porastao. Broj registriranih korisnika značajke SmartThings porastao je za 220%, a instalacija je povećana za 61%. Također je porastao i broj Samsungovih partnera koji su se pridružili ovom ekosistemu  (44%). Danas korisnici mogu uživati u SmartThings značajki na uređajima vrhunskih svjetskih brendova kao što su Amazon, Google, Bose, Sylvania i Plume.

Samsung pokreće komercijalizaciju kućnih i mobilnih 5G mreža s glavnim američkim nosiocima i korejskim mobilnim operaterima te je posvećen stavljanju snage 5G mreže u ruke korisnika s pametnim telefonom od 5 GB koji dolazi u prvoj polovici 2019. godine. U posljednjih pet godina Samsung je osnovao sedam globalnih AI centara i uložio u više o 20 AI startupa.

Bixby koji je osmišljen najprije kao pametniji način upravljanja mobilnim uređajima iz linije Galaxy svoj put nastavlja dalje te postaje skalabilna i otvorena platforma koju će s vremenom podržavati sve veći broj uređaja. Bixby će biti jedna od novih značajki u QLED 2019 televizorima koje će Samsung ove godine donijeti na tržište, ali i uređaja poput hladnjaka, perilica, klima uređaja, AI zvučnika i drugo. Kako bi svoje usluge učinili inteligentnijima Bibxy koriste Uber, Ticketmaster i druge tvrtke kojima će se uskoro kao novi partner pridružiti i iHeartRadio.

Najnoviji dodatak QLED 8K TV 2019 liniji koja ima već sadrži 65”, 75”, 82” i 85” modele je 98-inčni QLED 8K TV s ugrađenim Quantum Processor 8K čipom. Neovisno o izvoru sadržaja Samsungova tehnologija temeljena na AI-u može prepoznati i nadograditi bilo koji sadržaj, bez obzira na izvornu razlučivost, na gotovo izvornu 8K kvalitetu. Samsung Smart TV 2019 nudi više načina za traženje sadržaja i veću kompatibilnost s povezanim uređajima. Poboljšani AI algoritam koristi korisničke navike gledanja televizije, a značajka Universal Guide olakšava korisnicima da pronađu odgovarajuću emisiju za njih. Korisnici također imaju mogućnost pronalaska novih sadržaja pomoću glasa koristeći nove značajke Bixby i AI Remote, kao i mogućnost kontrole svojih Samsung televizora putem Amazon Echo i Google Home. Kako bi korisnicima Samsung Smart TV-a pružio više mogućnosti za zabavu, funkcionalnost i otvorenost platforme, Samsung je najavio da će ponuditi iTunes filmove i TV emisije te Apple AirPlay 2 podršku za Samsung Smart TV 2019 modele od ovog proljeća.

Family Hub hladnjak 2019 ima novi Family Board koji omogućava članovima obitelji da komuniciraju i dijele uspomene u kreativnom prostoru na prednjoj strani hladnjaka. Značajka Bixby pak omogućuje korisnicima interakciju kako bi dobili odgovore na komplicirana pitanja, unaprijed pripremili pećnicu, tražili recepte ili nazvali Uber. Nove značajke bit će dostupne putem automatskog ažuriranja i za većinu ranijih modela Family Hub.

Nova perilica rublja s prednjim punjenjem, može završiti s punim opterećenjem za samo 30 minuta sa značajkom SuperSpeed. S Bixbyjem, korisnici mogu kontrolirati njene pametne značajke, kao što su dobivanje preporuka za najbolji ciklus pranja, zakazivanje ciklusa koji će završiti u vrijeme koje korisnici preferiraju, automatsko povezivanje ciklusa sušenja kada se perilica završi ili praćenje korištenja kako bi učinkovito upravljali uređajima za pranje rublja.

Samsung je otkrio i redizajnirani Notebook 9 Pro te novi Notebook Odyssey namijenjen ljubiteljima video igara. Oba su opremljena novim Nvidijinim grafičkim karticama i linije RTX 20. Samsung Space Monitor korisnicima omogućava svojim dizajnom da se usredotoče na ono što je na zaslonu, a ne na ono što se nalazi oko njega. Ovaj monitor također ima i jedinstveno rješenje za uštedu prostora, minimalistički stalak koji se pričvršćuje za stol i oslobađa prostor radne površine. Space Monitor dolazi u dva izdanja - 27-inčni model nudi QHD rezoluciju, dok 32-inčni model prikazuje sadržaj u 4K UHD-u.

Samsung je predstavio i svoje najnovije inovacije u autoindustriji do kojih je došao zajedno s tvrtkom HARMANDigital Cockpit 2019 nudi poboljšano iskustvo povezanog automobila usmjereno na povezivanje, personalizaciju i sigurnost. S integracijom Bixby iskustva vezanog za automobile, vozači mogu provjeriti koliko benzina imaju prije odlaska na dugačko putovanje ili postaviti temperaturu automobila prije odlaska za taj dan. Koristeći ugrađene kamere, novi Digital Cockpit 2019 prepoznaje specifične vozače i putnike te u skladu s time prilagođava postavke zaslona, ​​visinu sjedala, osvjetljenje i omiljene popise pjesama. Putnici mogu koristiti personalizirane zaslone na stražnjim sjedalima i povezati se sa Samsung DeX-om u vozilu kako bi posao obavili u pokretu. Digital Cockpit 2019 pruža i sigurnije iskustvo vožnje zahvaljujući Cellular-V2X tehnologiji može primati i analizirati informacije koje će vožnju učiniti sigurnijom i ugodnijom.

Kako bi se omogućile sutrašnje AI tehnologije, Samsung je naglasio da se današnja AI infrastruktura mora dodatno razvijati. Iz tog razloga, tvrtka radi na pokretanju sveobuhvatnog portfelja rješenja koja će oblikovati budućnost inteligentnih uređaja. Samsung mobilna memorija i AI procesori, uključujući nedavno najavljenu liniju Exynos Auto, omogućit će bržu i učinkovitiju obradu na uređaju, dok će napredna memorijska rješenja zadovoljiti rigorozne zahtjeve sutrašnjih podatkovnih centara i poduzeća dok traže kompletnije složene zadatke.