EU odobrila državne poticaje od 3,2 milijarde eura za razvoj baterija

Europska komisija dozvolila je državnu pomoć koju će sedam država članica moći izdvojiti za poticanje razvoja novih baterijskih tehnologija

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. prosinca 2019. u 13:00

Europska komisija odobrila je danas projekte razvoja novih baterijskih tehnologija koji će moći biti sufinancirani od strane sedam zemalja članica Europske unije. Projekti u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Švedskoj ukupno će od vlasti svojih zemalja dobiti 3,2 milijarde eura. Procjenjuje se kako će ovaj iznos uložen iz nacionalnih proračuna pokrenuti ciklus privatniih investicija "težak" dodatnih 5 milijardi eura.

Projekti će se baviti razvojem naprednih baterijskih tehnologija, što je okarakterizirano kao strateški interes europskog gospodarstva i društva, primarno zbog svoje potencijala u području čiste energije i mobilnosti, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti.

Na projektima koji su ovime dobili snažnu financijsku i političku potporu radit će ukupno 17 sudionika, većinom iz područja industrije, ali i malih i srednjih poduzeća. Osim ovih izravno uključenih, na projektima će surađivati i preko 70 vanjskih partnera iz cijele Europske unije.

Zašto baterije?

Baterije su jedan od prioriteta kad je riječ o tehnološkim inovacijama na području EU. Komisija ističe da su ciljevi poput klimatske neutralnosti, smanjene emisije stakleničkih plinova, zelene mobilnosti i općenito razvoja neostvarivi bez veće potražnje za baterijama. Prijelaz na "zelenu" energiju bit će lakši kroz inovacije i istraživanja.

S istim je ciljevima 2017. pokrenut i savez European Battery Alliance koji je u svibnju prošle godine donio i svoj strateški akcijski plan za baterije. Ovaj plan ima za cilj osigurati regulatorni i tržišni okvir za čišću proizvodnju baterija i upravljanje njihovim kompletnim životnim ciklusom – od sirovih materijala do recikliranja.

U sklopu spomenutih projekata obavljat će se istraživanja naprednih materijala, inovativnih baterijskih ćelija, velikih sustava baterija kao i metode za njihovo recikliranje ili ponovnu upotrebu.