Finaliziran VVC kodek koji donosi 50% manje veličine datoteka u odnosu na HEVC

Fraunhofer HHI je predstavio novi H.266/VVC standard koji će ponuditi upola manje veličine datoteka i zahtjeve za propusnošću u odnosu na aktualni H.265 standarda

Matija Pavlić srijeda, 8. srpnja 2020. u 14:05

Nakon nekoliko godina istraživanja i razvoja Fraunhofer HHI je predstavio finaliziranu inačicu novog Versatile Video Codeca (H.266/VCC) standarda.

Novi standard razvijen je u suradnji s partnerima kao što su Apple, Intel, Microsoft, Huawei, Ericsson, Qualcomm i Sony. Najveća inovacija je upola manja veličina datoteka te upola manji zahtjevi što se tiče propusnosti kod streamanja.

Za usporedbu, prijašnji H.265/HEVC standard zahtjeva 10 GB podataka za jedan 90-minutni 4K UHD video, dok novi H.266/VCC standard zahtjeva upola manje za dobivanje iste kvalitete. Postoji podrška za sve rezolucije od SD do 8K, uključujući i video u 360 stupnjeva zajedno s HDR-om.

Naravno, sam kodek je posebno dizajniran za visoke rezolucije kao što je 4K, ali i za dijeljenje zaslona te gaming video sadržaj. Prvi softverski enkoder i dekoder očekuje se na jesen, a razvijaju se i hardverski enkoderi te dekoderi.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi