Finaliziran VVC kodek koji donosi 50% manje veličine datoteka u odnosu na HEVC

Fraunhofer HHI je predstavio novi H.266/VVC standard koji će ponuditi upola manje veličine datoteka i zahtjeve za propusnošću u odnosu na aktualni H.265 standarda

Matija Pavlić srijeda, 8. srpnja 2020. u 14:05

Nakon nekoliko godina istraživanja i razvoja Fraunhofer HHI je predstavio finaliziranu inačicu novog Versatile Video Codeca (H.266/VCC) standarda.

Novi standard razvijen je u suradnji s partnerima kao što su Apple, Intel, Microsoft, Huawei, Ericsson, Qualcomm i Sony. Najveća inovacija je upola manja veličina datoteka te upola manji zahtjevi što se tiče propusnosti kod streamanja.

Za usporedbu, prijašnji H.265/HEVC standard zahtjeva 10 GB podataka za jedan 90-minutni 4K UHD video, dok novi H.266/VCC standard zahtjeva upola manje za dobivanje iste kvalitete. Postoji podrška za sve rezolucije od SD do 8K, uključujući i video u 360 stupnjeva zajedno s HDR-om.

Naravno, sam kodek je posebno dizajniran za visoke rezolucije kao što je 4K, ali i za dijeljenje zaslona te gaming video sadržaj. Prvi softverski enkoder i dekoder očekuje se na jesen, a razvijaju se i hardverski enkoderi te dekoderi.Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi