Google investirao u startup koji razvija isplative fuzijske reaktore

Američka kompanija TAE Technologies prikupila je dodatni kapital koji će im osigurati dovoljno financijske podrške za izgradnju fuzijske elektrane nove generacije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. kolovoza 2022. u 08:45

TAE Technologies američka je kompanija koja postoji već gotovo 25 godina, a odnedavno testira svoje posljednji prototip nuklearnog fuzijskog reaktora s linearnim ubrzivačem čestica. Njihov projekt trenutačno je u fazi testiranja, u kojoj je nadmašio postavljene ciljeve za 250% – trenutačno su u svojem testnom reaktoru Norman u stanju postići temperaturu plazme višu od 75 milijuna °C, uz istodobnu kontrolu stanja plazme u stvarnom vremenu.

Sada žele započeti s projektom izgradnje većeg i naprednijeg reaktora, naziva Copernicus. Smjestit će ga u pogonu površine oko 9000 m2 u kalifornijskom gradu Irvineu, a cilj je njime pokazati da je ova tehnologija u stanju proizvesti fuzijske reakcije s neto pozitivnom energetskom bilancom.

Google od partnera postao ulagač

Za to im je potrebna oveća količina novca. Ranije ove godine objavljeno je kako su od više ulagača za svoj projekt prikupili 880 milijuna, da bi sada taj iznos dodatno bio "podebljan" za još 250 milijuna dolara. Ukupno, kažu, na raspolaganju imaju čak 1,2 milijarde dolara za razvoj komercijalne fuzije. U posljednjoj rundi financiranja u njih su uložile kompanije iz energetskog, tehnološkog i strojarskog sektora: Chevron, Google, Reimagined Ventures, Sumitomo Corporation of Americas te TIFF Investment Management su tek neka od imena koja su se priključila ovom projektu.

Eksperimentalni reaktor Norman (C-2W)
Eksperimentalni reaktor Norman (C-2W)

Google, kao jedna od vodećih IT kompanija u svijetu, u projektu fuzije TAE Technologiesa sudjelovat će kao partner u području računalstva, umjetne inteligencije i strojnog učenja. Dvije kompanije surađuju od 2014. godine, a Googleovi sustavi strojnog učenja koriste se za optimizaciju rada nuklearnih reaktora i unaprjeđenje njihovih performansi.

TAE Technologies trenutačno zapošljava više od 400 stručnjaka, drži preko 1.100 patenata za svoju tehnologiju, a vjeruju kako će isplativu fuziju uspjeti ostvariti već do kraja ovog desetljeća.

Skica fuzijskog reaktora Copernicus
Skica fuzijskog reaktora Copernicus