Hyundaijev sustav za autonomne brodove prvi je koji je preplovio ocean

Put dug 20.000 kilometara, od Bahama, kroz Panamski kanal pa do Južne Koreje, brod Prism Courage odradio je uz pomoć autonomne navigacije 2. razine u 33 dana

Sandro Vrbanus utorak, 7. lipnja 2022. u 06:00

Trgovački LNG brod Prism Courage tvrtke SK Shipping, opremljen tehnologijom autonomne navigacije i plovidbe Hyundaijeve podružnice Avikus, uspješno je preplovio Tihi ocean. Prva je to uspješna prekooceanska plovidba jednog tako velikog autonomnog broda u povijesti, objavile su tvrtke zaslužne za taj pothvat.

Brod je bio pogonjen navigacijskim sustavom HiNAS 2.0, s mogućnošću autonomne plovidbe 2. razine. Isplovio je iz luke Freeport na južnoj obali Meksičkoga zaljeva 1. svibnja. Potom je prošao kroz Panamski kanal, da bi 33 dana nakon isplovljavanja uspješno stigao na svoje odredište –LNG terminal Boryeong u Južnoj Koreji. Pritom je samo uz pomoć tehnologije autonomne navigacije i plovidbe preplovio 20.000 kilometara.

Ušteda goriva i smanjenje emisija

Avikusov sustav HiNAS 2.0 planira optimalne rute, njegova umjetna inteligencija prepoznaje okolinu u kojoj se plovilo nalazi, kao i vremenske prilike te stanje mora i okolne brodove, a na temelju svih tih ulaznih informacija daje naredbe kormilu u stvarnom vremenu. Druga razina autonomije u ovom slučaju podrazumijeva da će sustav, povrh prepoznavanja situacije u okolišu i rasuđivanja (što je razina 1), moći i upravljati brodom.

Kapetan i posada nadziru rad sustava HiNAS 2.0
Kapetan i posada nadziru rad sustava HiNAS 2.0

Osim što umanjuje potrebu za časnicima na zapovjednom mostu, sustav HiNAS 2.0 svojim pametnim planiranjem i optimizacijom ruta u stanju je uštedjeti oko 7% goriva te smanjiti ukupne emisije stakleničkih plinova za 5%, što je ova plovidba i dokazala. Prilikom ovog putovanja brod Prism Courage izveo je stotinjak autonomnih manevara izbjegavanja sudara s drugim brodovima.

Cijeli tijek plovidbe pratile su američke i južnokorejske pomorske službe. Nakon dobivanja potrebnih dozvola, Avikus planira svoju tehnologiju autonomne plovidbe komercijalizirati do kraja godine. Autonomni, brzi i sigurni prijevoz plina i drugih tereta zasigurno će dobro doći svjetskoj logističkoj i energetskoj industriji.