IBM najavio prvo potpuno modularno kvantno superračunalo

Modularno kvantno računalo IBM Quantum System Two zasnovano je na novoj tehnologiji kvantnih procesora, a u pogonu bismo ga trebali vidjeti krajem sljedeće godine

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. studenog 2022. u 10:58

IBM Quantum System Two bit će, jednom kada stigne na tržište, prvi u svijetu potpuno modularni kvantni sustav s mogućnošću prilagođavanja potrebama korisnika. Najavljeno je to iz divizije IBM Quantum, koja ima cilj učiniti kvantno računalstvo primjenjivim u komercijalne svrhe. Na ovotjednom su događaju IBM Quantum Summit predstavili su niz hardverskih i softverskih noviteta povezanih s kvantnim računalima. Kao ključnu točku u svojem poslovanju i razvoju ove tehnologije istaknuli su sljedeću godinu, kada bi trebali početi sa stvaranjem prvog pravog kvantno-centričnog superračunala.

Ta najava je i najzvučnija – novo superračunalo IBM Quantum System Two bit će okosnica IBM-ovih kvantnih napora u narednom razdoblju. Osmišljen kao modularno superračunalo, ovaj je sustav smješten u rackove, koji se mogu spajati i kombinirati.

Arhitektura procesora Osprey
Arhitektura procesora Osprey

Tehnologijom kvantnih procesora Osprey, uz dodatna poboljšanja, svaki će modul moći sadržavati i kontrolirati više 433 kubita, kao osnovnih jedinica za izvođenje kvantnih kalkulacija. Kvantni procesor Osprey s 433 kubita donosi utrostručenje performansi u odnosu na prethodnu generaciju, Eagle, predstavljenu prošle godine. Iz IBM-a kažu kako je potencijal ovog sustava ogroman, jer bi njegovo puno iskorištavanje značajno nadmašilo mogućnosti bilo kojeg klasičnog računala.

"Za usporedbu, broj klasičnih bitova, koji bi bili potrebni za predstavljanje svih kvantnih stanja u IBM Ospreyu, značajno nadmašuje broj atoma u poznatom nam svemiru", kažu iz IBM-a.

Rackovi i način njihovog slaganja
Rackovi i način njihovog slaganja

Smještanjem tih procesora u rackove i spajanjem njihovih rashladnih i drugih sustava bit će moguće sastaviti kvantno superračunalo s do 16.632 kubita. Očekuje se da će prvi funkcionalni sustav ovakvog kvantno-centričnog superračunala biti predstavljen sljedeće godine, na novom izdanju IBM Quantum Summita. Sustavi veći od 4.000 kubita u planu su tek za 2025. godinu i kasnije.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi