Ideja General Motorsa: ekran osjetljiv na dodir koji se sam čisti od otisaka prstiju

Prozorska stakla koja se čiste od prljavštine pod utjecajem UV svjetlosti već postoje, a GM sada sličnu tehnologiju želi ugraditi i u touchscreen površine unutar automobila

Sandro Vrbanus subota, 18. veljače 2023. u 20:09

Na svakom smo koraku, pa i u automobilima, okruženi ekranima, a mnogi su od njih i osjetljivi na dodir. To stvara određeni estetski problem, utoliko što na takvim ekranima ostaju otisci i mrlje od korištenja. Ljudski su prsti prirodno masni, njima diramo sve oko sebe, pa se na sjajnim zaslonima stoga vrlo često stvara neugledan sloj otisaka, pomiješanih s drugom prljavštinom. Prizor takvog ekrana nije nešto što svi žele gledati, no malo tko poseže za time da svakodnevno čisti ekrane – bilo mobitela, tableta, prijenosnika ili pak zaslone infotainmenta u automobilu.

Uvijek čist ekran

Uvidjeli su to u General Motorsu, pa su prijavili patent za ekran koji bi imao mogućnost čišćenja samoga sebe. "Sustav za samočišćenje ekrana korištenjem svjetlosnih dioda koje emitiraju nevidljivu ljubičastu svjetlost", naziv je patenta, predanoga još krajem 2020. godine. Za njega su zaslužni inženjeri General Motorsa, a opisuje zanimljivu ideju kako bi se, dok nisu u upotrebi, touchscreen zasloni (primarno oni ugrađeni u vozila) mogli samostalno očistiti.

Opisani sustav koristi LED zaslon, u čijoj osnovi su svjetlosne (LED) diode. No, povrh klasičnih dioda koje emitiraju crvenu, zelenu i plavu svjetlost, bila bi im pridodana i mogućnost emitiranja svjetlosti ultraljubičastih valnih duljina, kao prvi dio inovacije. Drugi dio bio bi primijenjen izvana, na površini osjetljivoj na dodri. Ekran bi tako bio prekriven posebnim prozirnim fotokatalitičkim premazom, koji reagira na ultraljubičastu svjetlost, nevidljivu ljudskom oku.

Ekrani u vozilima sve su veći i bitniji, pa je time naglašen i problem neuglednih otisaka na njima
Ekrani u vozilima sve su veći i bitniji, pa je time naglašen i problem neuglednih otisaka na njima

Kada bi taj premaz bio izložen UV svjetlosti, bilo onoj sa Sunca, bilo onoj iz spomenutih LE-dioda, aktivirao bi se njegov kemijski sastav, što bi za posljedicu imalo uklanjanje svih naslaga prljavštine s njegove površine. Aktivni sastojak bio bi metalni oksid, vjerojatno onaj titanijev, koji se već koristi u slične svrhe, primjerice za prozore koji se čiste sami od sebe. Titanijev oksid u tom slučaju djeluje i kao hidrofobni i kao fotokatalitički premaz.

Razlika ekrana od prozorskih stakala u tome je što su prozori izravno izloženi sunčevim zrakama, dok se ekran nalazi unutar automobila i od njih je relativno dobro zaštićen. Tu u priču ulaze spomenute UV LE-diode.