Impresivna tehnološka strana Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji

U Južnoj Koreji održavaju se ovogodišnje ZOI, a kako je u ovoj državi puno toga podređeno tehnologiji niti sportski događaji ne mogu bez hi-tech rješenja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. veljače 2018. u 06:55

Zimske olimpijske igre održavaju se u južnokorejskom gradu Pjongčangu. Kao jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja svijeta, Južna Koreja iskoristila je ZOI kako bi se predstavila u najboljem svjetlu i prikazala svoja najnovija dostignuća. Na samom otvaranju Igara u petak je održana velika ceremonija u kojoj je jedan dio bio posvećen i dronovima – točnije, 1.218 njih koji su, iscrtavajući po nebu razne likove i crteže, pa sve do simbola Olimpijskih igara, prepoznatljivih pet krugova.

No, i nakon otvorenja domaćini su nastavili impresionirati svoje goste i gledatelje iz cijelog svijeta raznim novotarijama. Osim što su svim sportašima sudionicima (njih 4.000) podijelili Samsungove mobitele Galaxy Note 8, u zračnoj luci posjetitelje dočekuju hodajući roboti koji im mogu pomoći u pronalaženju puta – i to na nekoliko svjetskih jezika.

U samom Pjongčangu prometuju autonomni autobusi koji voze posjetitelje do sportskih objekata, a tamošnji telekom KT pokrenuo je i 5G mrežu, 33 puta bržu od LTE-a, kako bi pokazao najnovija postignuća u svijetu komunikacija.

U suradnji s Intelom organizatori Igara omogućili su snimanje sportskih događaja u VR tehnici. Kamere koje snimaju u 180° i 360° snimat će ukupno 30 događaja koje će gledatelji moći iskusiti u virtualnoj stvarnosti. Nekolicina televizija prenosit će sportske susrete iz Južne Koreje i u 4K HDR tehnici.

Tehnologija se u Pjongčangu ne vrti samo oko sporta. Za sigurnost Olimpijskih igara zaduženi su vojni dronovi opremljeni HD i termalnim kamerama za nadzor terena, te radarima za nadzor zračnog prostora. Također, flota dronova presretača uposlena je sa zadaćom presretanja drugih dronova koji bi mogli prekršiti zabranu letova na području Pjongčanga.

Premijeru će na ovima ZOI doživjeti i nekoliko inovacija u tehnologiji izrade sportske odjeće. Samsung je tako klizače opremio pametnim odjelima koja im bilježe položaj tijela i pomažu pri postizanju većih brzina, a američki su sportaši na otvorenju nosili odijela koja su imala ugrađen sustav grijanja.

Sve to je dobra najava za ono što nas očekuje za dvije godine u Japanu. Olimpijske igre u Tokiju 2020 unaprijed se najavljuju kao Igre potpuno okrenute budućnosti, osobito tehnološkoj.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi