Indija gradi prvi mikroreaktor na bazi torija

S izlaznom snagom od 10 MWe, reaktor SOOKSHMA će biti i kompaktan i modularan, što ga čini idealnim za različite primjene

Mladen Smrekar ponedjeljak, 13. svibnja 2024. u 18:30

Indija se nimalo ne šali i njene su ambicije vezane uz nuklearnu energiju doista velike. Tome u prilog ide i SOOKSHMA (SUK-M), najavljeni prvi indijski mikroreaktor na bazi torija. Iza njega stoji IYNS TechSolutions, odnosno Indijsko omladinsko nuklearno društvo, neprofitna organizacija kojoj je cilj širenje svijesti o dobrobitima nuklearnih tehnologija.

Inovativni pristup

SOOKSHMA je, kažu, spreman revolucionirati energetski krajolik Indije iskorištavanjem snage torija, kojeg Indija ima u izobilju. Za razliku od tradicionalnih reaktora na bazi urana, SOOKSHMA kao izvor goriva koristi torij. Kad ga se bombardira neutronima, torij se pretvara se u uran-233, fisijski izotop koji može održati nuklearnu lančanu reakciju. Ovaj pristup smanjuje ovisnost o uvezenom uranu, ali i proizvodnju dugotrajnog radioaktivnog otpada, kažu indijski nuklearni stručnjaci.

Dizajn reaktora za rastopljenu torijsku sol dodatno povećava sigurnost i učinkovitost ovog mikroreaktora. Rastaljena sol služi i kao gorivo i kao rashladno sredstvo, što eliminira potrebu za visokotlačnim vodenim sustavima i smanjuje rizik od taljenja. 

Produženi ciklus

S izlaznom snagom od 10 MWe, SOOKSHMA je dizajniran tako da bude kompaktan i modularan, što ga čini idealnim za različite primjene, uključujući napajanje udaljenih područja i podršku industrijskim procesima. Njegov produženi ciklus punjenja goriva, duži od 15 godina, osigurava radnu učinkovitost i ekonomičnost.

SOOKSHMA je još uvijek u fazi razvoja, a prototip bi trebao biti gotov do 2031. No, slažu se tamošnji stručnjaci, njegov je potencijalni utjecaj na energetsku budućnost Indije neporeciv jer utire put novoj eri nuklearne energije temeljene na toriju te nudi alternativu tradicionalnim nuklearnim reaktorima.