Izvršni direktor Qualcomma: 'Bivši su Appleovi zaposlenici ključni za pobjedu nad M1 čipovima'

Qualcomm želi postati jedna od glavnih 'faca' u proizvodnji čipova za prijenosna računala, no za razliku od tržišta pametnih telefona, pred njim su veći i iskusniji igrači koji mu otežavaju situaciju

Matej Markovinović nedjelja, 4. srpnja 2021. u 15:02

Qualcomm silno želi izrađivati najbolje mobilne procesore na svijetu, no na putu mu stoji tehnološki gigant Apple sa svojim M1 čipovima koji su se pokazali obećavajućima. Međutim, novi izvršni direktor tvrtke, Cristiano Amon, otkriva za Reuters da ima rješenje i za taj problem, a to su upravo bivši Appleovi zaposlenici koje je doveo u tvrtku nakon akvizicije jednog startupa.

Naime, riječ je o tvrtki Nuvia, koju su osnovala tri bivša Appleova inženjera specijalizirana za dizajn čipova, a radili su i na Appleovim SOC-ovima A-serije. Qualcomm je akviziciju u vrijednosti od 1,4 milijarde dolara dovršio početkom ove godine s Amonom na čelu, no on tada nije bio izvršni direktor, već voditelj tvrtkine divizije poluvodiča.

Iz tog se razloga Qualcomm nada da će već sljedeće godine početi prodavati Arm čipove za prijenosna računala, pogonjena Nuvijinim dizajnom. Osim toga, Anom ističe da će iskoristiti i tvrtkino iskustvo u proizvodnji 5G čipova za pametne telefone, pa smatra da će tako dobiti značajnu prednost nad Appleom u dodavanju 5G povezanosti u procesore za laptope.

 No, kako se trenutno čini, Qualcomm čipovi se ne mogu tako često naći u prijenosnim računalima, pa nam ostaje za vidjeti hoće li im u probijanju na ovo tržište, uistinu pomoći bivši Appleovi zaposlenici.