Japanski Fugaku s ARM CPU-ovima je novo najbrže superračunalo

Japansko superračunalo Fugaku novo je najsnažnije superračunalo na svijetu i bazira se na ARM čipovima te je 2,8 puta snažnije od američkog Summita

Matija Pavlić četvrtak, 25. lipnja 2020. u 06:30

Dogodila se smjena na vrhu ljestvice 500 najsnažnijih superračunala na svijetu, novo vodeće superračunalo ovaj put stiže iz Japana. IBM-ov Summit pao je na drugo mjesto dok je vodstvo preuzeo Fugaku, koji je instaliran pri RIKEN centru za računalnu znanost u gradu Kobeu.

Po performansama Fugaku je za 2,8 puta snažniji u odnosu na Summit te njegove performanse iznose 415,5 HPL (High Performance Linpack) petaflopsa.

Srce japanskog superračunala čini ARM arhitektura s 152.064 A64FX SoC-ova (svaki s 48 CPU jezgri) što u konačnici znači gotovo 7,3 milijuna CPU jezgri povezanih putem skalabilne Tofu interkonekcije tvrtke Fujitsu. Zahvaljujući toj komponenti vršne performanse iznose 513 PFLOPS-a te do 1 exaFLOPS-a pri operacijama s jednostrukom preciznošću.

Fugaku ima potrošnju od 28 megavata, a što se tiče softvera, Fugaku, koristi lagani višekernelski operacijski sustav pod imenom IHK (Interface for Heterogeneous Kernels)/McKernel.

Iza Fugakua na listi se nalazi već spomenuti Summit, nakon čega slijede Sierra (SAD), Sunway TaihuLight (Kina), Tianhe-2A (Kina), HPC5 (Italija), Selene (SAD), Frontera (SAD) i Marconi-100 (Italija). Listu deset najsnažnijih superračunala na svijetu zaključuje Piz Daint (Švicarska).