Kina obara rekorde: u tri mjeseca postavili 600.000 5G baznih stanica

Za usporedbu, Amerikancima su trebale dvije godine da podignu 100.000 stanica

Mladen Smrekar petak, 21. srpnja 2023. u 16:12
5G je integriran u 40 sektora kineskog gospodarstva i koriste ga tamošnja poduzeća u više od 1000 industrijskih parkova 📷 rawpixel
5G je integriran u 40 sektora kineskog gospodarstva i koriste ga tamošnja poduzeća u više od 1000 industrijskih parkova rawpixel

Kina je u posljednja tri mjeseca izgradila nevjerojatnih 600.000 5G baznih stanica; plan je do kraja godine podići tri milijuna stanica, javlja South China Morning Post. Za usporedbu o kakvom je pothvatu riječ, recimo da su Sjedinjene Američke Države između 2019. i 2021. izgradile 100.000 baznih stanica.

Milijuni, bilijuni

Tvrtka Qualcomm, primarni pružatelj tehnologija za mobilne mreže, procjenjuje da 5G potencijalno može stvoriti više od 22 milijuna radnih mjesta i omogućiti ekonomsku proizvodnju vrijednu više od 13 bilijuna dolara.

Kinezi ne 5G ne gledaju kao na alat za streaming videa; njihovi su planovi puno ozbiljniji 📷 Macrovector
Kinezi ne 5G ne gledaju kao na alat za streaming videa; njihovi su planovi puno ozbiljniji Macrovector

Za Kinu je uvođenje 5G mreže jedan od glavnih pokretača razvoja i zemlja se trenutno može pohvaliti s gotovo tri milijuna baznih stanica koje omogućuju povezivanje 676 milijuna uređaja i više od dvije milijarde korisnika mobilnih terminala Interneta stvari (IoT) kao što su pametni kućanski uređaji, industrijski senzori i razni nosivi uređaji.

Brzo širenje broja baznih stanica omogućili su vladini poticaji, ali i pad cijena 5G modula u zemlji. Trenutni modul košta 400 juana, odnosno oko 40 eura, i troši oko 20 posto manje energije tijekom rada u usporedbi sa svojim prethodnicima. Uvođenje 5G bilo je znatno sporije u drugim dijelovima svijeta jer su postojeće 4G mreže također mogle postići brzine od 1 gigabita u sekundi. Budući da te brzine mogu zadovoljiti trenutne potrebe potrošača, neki sumnjaju u potrebu ulaganja u 5G tehnologiju, naročito u vremenima ekonomskih previranja i kriza.

Ogromne brojke

U kineskom Ministarstvu industrije i informacijske tehnologije (MIIT) na 5G ne gledaju kao na alat za streaming videa; njihovi su planovi puno ozbiljniji: 5G je tako dosad integriran u 40 sektora kineskog gospodarstva i koriste ga tamošnja poduzeća u više od 1000 industrijskih parkova. Tamo gdje je dostupna, ova se tehnologija koristi i za praćenje prometa, uvjeta u okolišu, za manju potrošnju energije te pametniju raspodjelu resursa.

Brojke govore same za sebe: nove mreže omogućile su stvaranje digitalnih radionica i pametnih tvornica u kojima je produktivnost porasla za trećinu. Ciklusi razvoja tvorničkih proizvoda smanjeni su za petinu, dok je učinkovitost proizvodnje poboljšana za gotovo 35 posto. Uz to, stope neispravnih proizvoda koji dolaze iz pametnih tvornicama koje podržavaju 5G smanjile su se za 27 posto, što pak smanjuje emisije ugljike, pohvalili su se u MIIT-u.