Kineski sustav hlađenja laserskih topova omogućava im trajni rad

Snažni laserski topovi, koji se razvijaju za vojne potrebe, imaju jednu veliku manu – nakon samo nekoliko trenutaka rada značajno se zagrijavaju. Kineski vojni znanstvenici navodno su doskočili tome

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. u 15:22

Laserski se topovi već godinama razvijaju, korišteni su u testne svrhe za gađanje pokretnih i nepokretnih meta na kopnu, moru i zraku, pa se smatra da bi upravo ta tehnologija mogla biti oružje budućnosti. Međutim, stvaranje snažnih laserskih sklopova, koji svoje zrake emitiraju snagom od nekoliko desetaka, ili čak i preko stotinu kW, znači i da ih se može koristiti tek kratko vrijeme.

Već nakon jedne ili nekoliko sekundi rada, takav top mora biti ugašen kako bi se ohladio. Pregrijavanje, ovisno o razini, oštećuje elektroničke sklopove, smanjuje izlaznu snagu lasera i općenito čini same laserske zrake distorziranima te manje ubojitima.

Kina korak ispred svih?

Kineski vojni znanstvenici, koji rade na razvoju laserskoga oružja, sada kažu kako su riješili problem pregrijavanja. Prema pisanju South China Morning Posta, novi rashladni sustav laserskih topova dovoljno je učinkovit u hlađenju, pa omogućava da oni ispaljuju zrake "neograničeno" vrijeme, bez da ih pregrijavanje u tome spriječi. Riječ je, ako je istina, o velikom napretku u razvoju laserskog oružja, kojim bi Kina preskočila sve takmace u toj tehnološkoj utrci.

Visoko kvalitetne i fokusirane, snažne laserske zrake, zahvaljujući novom se sustavu mogu stvoriti i održavati ne samo u prvoj sekundi, već kroz neograničeno vrijeme, stoji u radu objavljenome u kineskom časopisu Acta Optica Sinica. Tajna hlađenja je u naprednoj unutrašnjoj strukturi laserskog sklopa, kroz koju se propušta plin te odvodi toplinu izvan lasera. To se čini bez suvišnih turbulencija i vibracija koje bi utjecale na kvalitetu stvorene laserske zrake, kao i bez kontaminacije zrcala potrebnih za pobuđivanje i povećanje snage laserske zrake.

Osim što će omogućiti stvaranje pouzdanijih laserskih topova, ovo bi tehnološko rješenje – omogućavajući duži rad – donijelo i mogućnost povećanja dometa na kojem bi laseri bili ubojiti.

Lasere razvija i Lockheed Martin za potrebe američkih vojnih snaga
Lasere razvija i Lockheed Martin za potrebe američkih vojnih snaga