Kumho nagrađen za inovaciju hibridne automobilske gume, sa i bez zraka

O gumama za automobile bez zraka već se neko vrijeme teoretizira, vidjeli smo i nekoliko zanimljivih prototipa, a južnokorejska kompanija osmislila je rješenje koje spaja najbolje od dva svijeta

Sandro Vrbanus subota, 26. rujna 2020. u 17:20

Kada u automobilskim gumama ne bi bilo zraka, bilo bi ih teže ili nemoguće probušiti – tj, kada bi se i probušile ne bi odmah postajale neupotrebljive. O gumama bez zraka već se govori neko vrijeme. Do sada smo vidjeli različite prototipe i ideje iz Michelina i Bridgestonea, kojima se sada pridružuje i inovacija iz Južne Koreje. Tamošnji proizvođač autoguma Kumho dobio je već treću nagradu za dizajn svojih novih konceptnih guma.

Ovogodišnje nagrade iF, Red Dot te sada IDEA, sve su pripale Kumhu za dva tipa guma: e-NIMF i e-TOPS. Prva guma je potpuno bez zraka, izrađena s gumenom potpornom strukturom koja drži oblik i osigurava stabilnost, a nakon što se djelomično istroši ne mora je se baciti ili reciklirati. Umjesto toga, e-NIMF guma može se obnoviti novim namotajima vanjskog sloja. Cijeli proces ekološki je prihvatljiv te štedi vrijeme i novac.

Hibridna guma

Nama ipak nešto zanimljiviji koncept je onaj hibridne gume e-TOPS. Riječ je o automobilskoj gumi koja spaja najbolje iz oba svijeta, onog guma bez zraka i klasičnih pneumatika. Ova inovativna guma u svojoj osnovi je pneumatska, njezina unutrašnjost je pod tlakom kao i kod običnih guma, što osigurava zadržavanje oblika, udobnost vožnje i općenito stabilnost gume.

Uz vanjski se rub, pak, nalazi gumena struktura kakva je obično prisutna u gumama bez zraka. Ona štiti pneumatski dio gume od bušenja i drugih oštećenja tako što je jedino ona izložena vanjskim utjecajima i trošenju pri vožnji. Ovakve hibridne gume, djelomično sa, a djelomično bez zraka, futuristički su koncept koji bi trebao osigurati, sigurnost, udobnost i održivost automobilskih guma, no Kumho ne najavljuje kada bi ih mogao početi serijski proizvoditi i učiniti dostupnima na tržištu.