Lego kockice mogle bi biti izolatori za neka buduća kvantna računala

Ohlađene na gotovo apsolutnu nulu, popularne kockice od ABS plastike pokazuju iznimno dobra svojstva toplinske izolacije, a k tome su i prilično jeftine

Sandro Vrbanus subota, 28. prosinca 2019. u 21:26

Skupi izolatori koji se koriste pri temperaturama bliskima apsolutnoj nuli (0 kelvina ili -273,15 °C) mogli bi u budućnosti biti zamijenjeni – Lego kockicama. Pokazalo je to istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Lancaster u Ujedinjenom Kraljevstvu. Temperature tek koji djelić stupnja iznad apsolutne nule bitne su za ostvarivanje kvantnih efekata na kojima počivaju kvantna računala, pa svaki materijal koji se dobro ponaša na tim temperaturama može biti od koristi. Pogotovo ako je jeftin i dostupan poput Legića od ABS plastike.

Znanstveni rad koji propituje svojstva Lego kockica objavljen je u časopisu Scientific Reports, a pokazuje kako Lego kockice imaju izuzetno dobra svojstva kao izolator. Njihov dizajn s velikim šupljinama i mogućnosti slaganja čvrstih struktura pokazao se kao jeftina alternativa naprednim materijalima, a s gotovo jednakim učinkom izolacije.

Tko kaže da Lego kocke nisu cool?
Tko kaže da Lego kocke nisu cool?

Lego izolacija

Istraživači su, među ostalim, složili "toranj" od četiri kockice, ohladili ga na ultranisku temperaturu (od 70 milikelvina do 1,8 kelvina), te počeli grijati gornju kockicu. Unatoč tome mjerenja temperature donje kockice nisu pokazala gotovo nikakvo zagrijavanje – što znači da se ova struktura ponašala bolje od bilo koje druge skuplje dostupne plastike.

Istraživači zaključuju da ova svojstva Lego kockica dolaze od činjenice da su unutar njih efikasno zatvorene šupljine koje su izolator, a među plastičnim blokovima kontakt je minimalan pa se tuda toplina gotovo i ne prenosi. Stoga ovakvi blokovi mogu biti korišteni u sustavima kvantnih računala, gdje može biti ne samo izolator već i dio potporne strukture. Dodatno, ABS plastika može se ispisivati i 3D printerima pa se strukture slične Lego kockicama mogu vrlo jeftino izrađivati i po potrebi pojedine primjene.