Maleni insekti dobili "akcijsku kameru" na leđima

Tehnologija minijaturizacije elektroničkih uređaja poslužila je znanstvenicima da izrade malene kamere s pokretnom glavom i postave ih na leđa insekata, prateći tako svaki njihov pokret

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. srpnja 2020. u 22:05

Bežična kamera s mogućnošću zakretanja mase tek 248 miligrama izrađena je s namjerom da se ugradi na leđa malenih insekata. Tamo, jednom kada je postavljena, djeluje kao "ruksak" na leđima ovih životinja i prati njihovo kretanje, omogućujući znanstvenicima detaljan uvid u život i ponašanje insekata u prirodi.

Izum "GoPro kamere za insekte" ne bi bio moguć bez minijaturizacije elektroničkih komponenti koju su prigrlili na sveučilištu Washington, te razvili ovu bežičnu kameru – koju, k tome, mogu Bluetooth vezom povezati i s mobitelom i tako dobiti "live prijenos" onoga što se događa s insektom. Kameru mogu pokretati i senzori pokreta pa će se uključiti kada se insekt pomakne.

Insekti s FPV kamerom

Ova se kamera, osim male mase, ističe i mogućnošću zakretanja leće za 60° na zahtjev poslan s mobitela, što joj omogućava praćenje pokreta glave insekata i snimanja njegovog stvarnog vidnog polja. Bežičnom se vezom snimke šalju na mobitel, kažu čak i do udaljenosti od 120 metara. Prva FPV kamera za insekte ne može ipak pohvaliti prevelikom kvalitetom snimke – u stanju je zabilježiti tek jednu do pet sličica u sekundi, a i tada je riječ o monokromatskom video zapisu veličine 160x120 piksela. Uz bateriju kapaciteta 10 mAh malena "akcijska kamera" može raditi oko 6 sati.

Iako zanimljiv način proučavanja život insekata, ovaj projekt ima primarnu svrhu unaprijediti minijaturne sustave za bežično snimanje, odnosno želi podariti minijaturnim robotima mogućnost "vida". Jednom bi roboti veličine ovih insekata, koje također razvijaju na istom sveučilištu, mogli biti bežični "istraživači" s kamerama koje se može poslati u izviđanje nepristupačnih terena, poput kanalizacijskih cijevi i sličnih.