Microsoft pomogao u razvoju sustava za praćenje oštećenja automobilskih guma

Proizvođač guma Bridgestone je s Microsoftom razvio sustav koji ima zadatak pratiti "zdravlje" automobilskih guma u stvarnom vremenu i o tome prema potrebi obavijestiti vozača

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. srpnja 2020. u 06:30

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača guma za vozila, Bridgestone, u suradnji je s jednim od najvećih proizvođača softvera, Microsoftom, razvio sustav za napredno softversko praćenje stanja automobilskih guma. Njihov Tire Damage Monitoring System je u stanju u stvarnom vremenu pratiti u kakvom su stanju gume te u slučaju da primijeti kakvo bitno oštećenje o tome ima zadatak izvijestiti vozača.

Naravno, krajnji je cilj spriječiti prometne nesreće kojima bi uzrok bilo puknuće gume. Statistike pokazuju da je od svih nesreća s tehničkim uzrokom, u njih 30% jedan od ključnih faktora upravo stanje guma.

Samo softverska nadogradnja

Sustav se pri radu oslanja na senzore ugrađene u vozilu, a podaci se obrađuju kroz Microsoftov sustav Connected Vehicle Platform, čiji algoritmi mogu precizno utvrditi kada i gdje je guma oštećena – pa cijeli sustav može poslužiti i pri detektiranju opasnosti na cesti. Iz Bridgestonea ističu kako je ovo prvo ovakvo rješenje za praćenje "zdravlja" guma, a koje ne zahtijeva da se na vozila instalira dodatna oprema u vidu novih elektroničkih senzora i drugih uređaja. Za otkrivanje defekata na gumama koristi se postojeća tehnologija poput senzora pritiska guma, uz napredne sustave prikupljanja i obrade podataka za koje je zadužen Microsoft.

Proizvođači automobila koji već surađuju s Microsoftom na njihovoj platformi za povezanu i autonomnu vožnju imat će mogućnost svojim vozilima dodati i ovu korisnu funkcionalnost bez dodatnih ulaganja ili potrebe za preinakom vozila.