Nova tehnologija izrade čipova mogla bi ublažiti akutnu nestašicu poluvodiča

Zahvaljujući singapurskim i korejskim istraživačima, proizvođači poluvodiča mogli bi ubuduće proizvesti više čipova na jeftiniji način

Mladen Smrekar ponedjeljak, 21. ožujka 2022. u 16:05

Tehnologija koja stvara vrlo ujednačene i skalabilne poluvodičke pločice, mogla bi biti posebno korisna tijekom tekuće nestašice čipova koja je pritiskala proizvođače, telekomunikacijske tvrtke i proizvođače automobila od početka pandemije Covid-19, a očekuje se da će trajati još nekoliko godina.

Nano transfer

Poluvodički čipovi se obično proizvode na silikonskim pločicama, a zatim se izrezuju na male čipove koji se koriste u uređajima. Međutim, proces je nesavršen pa se neispravni čipovi bacaju, što pak povećava troškove proizvodnje.

Silikonska pločica s otisnutim metalnim slojevima (lijevo) i nanožicama (desno)
Silikonska pločica s otisnutim metalnim slojevima (lijevo) i nanožicama (desno)

Tiskanje temeljeno na nano transferu – procesu koji koristi polimerni kalup za ispis metala na podlogu pritiskom ili "štancanjem" - posljednjih je godina postao popularan zbog svoje jednostavnosti, relativne isplativosti i velike propusnosti.

Međutim, ova tehnologija koristi kemijski ljepljivi sloj koji uzrokuje negativne učinke poput površinskih nedostataka i degradacije performansi kada se tiska u velikom mjerilu, a i opasan je za ljudsko zdravlje. 

Bez kemikalija

No istraživači Tehnološkog sveučilišta Nanyang (NTU) u Singapuru i kolege s Korejskog instituta za strojarstvo i materijale (KIMM) razvili su tehniku ​​izrade bez kemikalija koja je, u kombinaciji s kemijskim jetkanjem uz pomoć metala, rezultirala poluvodičkim pločicama s nanožicama, vrlo ujednačenim i skalabilnim nanostrukturama u obliku cilindra.

Ovi su poluvodiči, opisani u časopisu ACS Nano, ujedno pokazali bolje performanse u usporedbi s trenutnim čipovima na tržištu, kažu istraživači.

Laboratorijski testovi

Slojevi se na silicijsku podlogu nanose na niskoj temperaturi od 160 Celzijevih stupnjeva i tako se formira visoko ujednačena pločica s nanožicama koje se tijekom proizvodnje mogu kontrolirati do željene debljine.

U laboratorijskim testovima postignuto je više od 99 posto prijenosa zlatnog filma debljine 20 nanometara na silikonsku pločicu od 15 centimetara. Istraživači vjeruju da se ista tehnika može primijeniti i na dvostruko većim pločicama kakve obično koriste proizvođači kao što su Samsung, Intel i GlobalFoundries.