Nove metode u potrazi za ostacima zrakoplova Amelie Earhart, koja je nestala 1937. godine

Moderna tehnologija mogla bi dati odgovor na pitanje je li komad metala pronađen 1991. godine zaista dio zrakoplova u kojem su 1937. nestali najslavnija avijatičarka u povijesti i njezin navigator

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. veljače 2021. u 17:54

Amelia Earhart vjerojatno je najpoznatija avijatičarka u povijesti. Prva žena koja je samostalno preletjela Atlantski ocean i oborila niz tadašnjih zrakoplovnih rekorda nestala je na letu od Papue Nove Gvineje prema Havajima 2. srpnja 1937. godine. Okolnosti te nesreće nikada nisu razjašnjene, a potraga za olupinom zrakoplova Lockheed Electra 10E traje i danas.

No, 1991. godine pojavio se jedan trag. 500-tinjak kilometara od otoka Howland u Tihom oceanu, mjesta gdje su Earhat i njezin navigator Fred Noonan trebali sletjeti, pronađen je komad metala za koji se sumnja da je dio njihovog zrakoplova. To je, dakako, teško potvrditi ili negirati jer je ovaj navodni dio oplate korodirao u morskoj vodi preko pola stoljeća. Međutim, moderna nuklearna tehnologija mogla bi pomoći.

Fizika čestica nudi odgovor

Na američkom sveučilištu Penn State trenutačno se provodi detaljna analiza uz pomoć neutronske radiografije. Znanstvenici su uzeli taj komad metala i izlažu ga zrakama neutrona – koje djeluju poput rendgenskih zraka na njega – te zapravo "fotografiraju" unutrašnjost metalne strukture aluminija. U slučaju da neutronski snop naiđe na kakvu nepravilnost u metalu, primjerice zaostatke boje ili kakvih natpisa i serijskih brojeva, oni bi se trebali jasno vidjeti na fotografskoj ploči postavljenoj iza metala.

Neutroni dobar kontrast na fotografiji daju reagiranjem s atomima ugljika i vodika. Ono što su istraživači do sada običnim pregledom pronašli jesu tragovi sjekire na metalu, te mjesto na kojem je ovaj komad otkinut od većeg komada – a sada je na znanstvenicima da to potvrde analizom sastava i mogućih tragova drugih materijala.

Njihovi rezultati bit će objavljeni na proljeće i mogli bi potvrditi neke teorije o nestanku Amelie Earhart. Međutim, mogli bi i demantirati da ovaj komad metala ima ikakve veze s njezinim zrakoplovom, sve ovisi o tome što će neutronska radiografija otkriti.