Novi rekord u brzini prijenosa podataka: 301 Tbps putem standardne optičke niti

Znanstvenici su na britanskom sveučilištu Aston uspjeli postići novi rekord u brzini prijenosa podataka svjetlovodnom mrežom, za što su se poslužili valnim duljinama svjetlosti koje se još ne koriste u te svrhe

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. travnja 2024. u 11:00

Zamislite prijenos podataka nekoliko milijuna puta brži od onoga koji možete imati kod kuće, na širokopojasnoj optičkoj vezi – upravo to postignuto je u laboratoriju britanskog Sveučilišta Aston u Birminghamu. Tamo su istraživači nedavno oborili svjetski rekord u brzini prijenosa podataka, koji sada iznosi 301 terabit (milijun megabita, ili tisuća gigabita) u sekundi. Rekordna brzina postignuta je korištenjem samo jednog standardnog optičkog vlakna.

Rekord za postojeća vlakna

Za "otključavanje" toliko velike brzine prijenosa podataka klasičnom optičkom vezom iskorištene su valne duljine svjetlosti, koje se trenutačno komercijalno ne koriste za prijenos podataka. Pri tome je bio ključan razvoj optičkih pojačivača signala i ekvilajzera. Oni su omogućili da se kroz istu optičku nit, uz postojeće C i L spektre, propuste dodatna dva spektra, nazvana E i S.

"Tijekom posljednjih nekoliko godina Sveučilište Aston razvijalo je optička pojačala koja rade u E-pojasu, koji se nalazi uz C-pojas u elektromagnetskom spektru, ali je oko tri puta širi. Prije razvoja našeg uređaja, nitko nije bio u stanju ispravno emulirati kanale E-pojasa na kontroliran način", kaže voditelj projekta dr. Ian Phillips.

Dr. Ian Phillips i uređaj zaslužan za obaranje rekorda 📷 Aston University
Dr. Ian Phillips i uređaj zaslužan za obaranje rekorda Aston University

Ranije gotovo da nije bilo niti potrebe za širenjem spektra unutar svjetlovodnih veza, budući da su tradicionalni pojasevi C i L bili sasvim dovoljni za komercijalnu primjenu. No, znanstvenici iz Astona se nadaju da bi njihova tehnologija mogla poslužiti za širenje propusnosti osnovnih (backbone) internetskih veza u svijetu, što bi donijelo brojne prednosti, kako pružateljima usluga tako i samim krajnjim korisnicima.

"To je također i 'zelenije rješenje' od postavljanja većeg broja novih vlakana i kabela, budući da bolje iskorištava postojeću postavljenu optičku mrežu, povećavajući njen kapacitet za prijenos podataka i produžujući joj vijek trajanja i komercijalnu vrijednost", zaključuju istraživači.

Općenito gledano, rekord u brizni prijenosa podataka svjetlovodnim kabelom iznosi 22,9 petabita u sekundi, dakle oko 75 puta više od ovoga, no u slučaju postignuća s Astona ključno je što je velika brzina ostvarena uz pomoć postojeće infrastrukture, pa bi lakše mogla biti prenesena i u komercijalnu upotrebu.