Open source uređaj za poticanje lucidnih snova i interakciju s njima

Na MIT-u je razvijen prototip nosive rukavice koja može otkriti u kojoj fazi sna se čovjek nalazi, a pomoću nje znanstvenici istražuju kako mogu utjecati na um i snove u polusvjesnom stanju

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. travnja 2020. u 17:15

Iako je upadanje u snove nešto što bismo očekivali u filmovima znanstvene fantastike, na MIT-u znanstvenici rade upravo na tome. Prije svega, osmislili su nosivi uređaj koji podsjeća na rukavicu. U njemu se nalaze senzori za bilježenje bioloških podataka poput otkucaja srca, pokreta i tonusa mišića, kako bi se točno pratilo u kojoj fazi sna je ispitanik. Cilj je detektirati fazu između sna i jave, tzv. hipnagogiju, u kojoj se svi nalazimo u trenucima kada tonemo u san.

Ova faza karakteristična je po tome što, u trenucima gubitka svijesti, dolazi do razvoja lucidnih snova, nepredvidivih misli, potpuno distorzirane percepcije prostora i vremena i neobičnih spajanja ideja. Pojava hipnagogije poznata je stoljećima, a veliki umovi poput Nikole Tesle ili Salvadora Dalija pokušavali su je svjesno inicirati i tijekom nje dolaziti do kreativnih ideja kojih se pri punoj svijesti ne bi dosjetili.

"Hakiranje" snova

Foto: Oscar Rosello/MIT
Foto: Oscar Rosello/MIT

Spomenuti geniji do polusvjesnog sna dolazili su tako što bi pokušali zaspati s kakvim metalnim predmetom u ruci, a u trenutku gubitka svijesti ispustili bi ga na pod – i to bi ih probudilo u pravom trenutku. Znanstvenici s MIT-a isti efekt pokušavaju dobiti elektroničkom rukavicom s ugrađenim senzorima.

Kada rukavica detektira potrebno stanje "spavača", aktivira se uređaj Dormio pokušava komunicirati s njime unaprijed snimljenim glasovnim porukama. Ovako se ispitaniku može "usaditi" temu sna (baš kao u filmu Inception) ili pokrenuti "hipnagogijske mikrosnove", obično vrlo neobična iskustva u kojima se stvarnost i san miješaju na neočekivane načine. Uređaj je već uspješno testiran na 50 ispitanika i koristi se su studijama koje proučavaju pojavu sna.

Spajanje s mobitelom

No, čemu upadanje u snove i kontrola istih može poslužiti? S MIT-a kažu da bi "hakiranje" sna u ovoj fazi moglo poboljšati pamćenje pojedinaca, ali i da bi ih se kroz sugestije moglo liječiti, odnosno da bi Dormio mogao imati i psihoterapeutski učinak.

Ono što je možda i najzanimljivije, autori ovog rješenja odlučili su ga dati svima na korištenje i unaprjeđivanje kroz open source licencu. Upute za izradu senzorske rukavice dostupne su na GitHubu, a umjesto posebnog Dormio uređaja moguće je koristiti i mobitel, te tako pokušati "hakirati" snove u kućnoj radinosti.