Pametni vijci javljaju kada popuste

Njemački institut Fraunhofer mjesto je na kojem je nastala inovacija koja spaja mehaniku, inženjerstvo i elektroniku – vijci sa senzorima zategnutosti koje se može provjeravati na daljinu

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. svibnja 2022. u 06:00

Vijci su posvuda, i jedan su od glavnih mehaničkih načina spajanja gotovo svega na svijetu, od najmanjih elektroničkih uređaja, preko građevina i vozila, pa sve do ogromnih projekata poput mostova, vjetroturbina i sličnih predmeta. Na njemačkom institutu Fraunhofer osmislili su kako vijke za posebne i profesionalne namjene učiniti još boljima, ne samo s mehaničke nego i s one "pametne", elektroničke strane.

Nema labavo

Njihova inovacija je "pametni vijak" s ugrađenim senzorima za slučaj da spoj "popusti". Ugradnjom senzora teško dostupni vijci na mostovima, vjetroelektranama ili u građevinama mogu samostalno prepoznati kada, zbog utjecaja vanjske temperature, zamora materijala ili vibracija, dođe do slabljenja njihove funkcije. Takvi vijci uključuju i radioodašiljač, koji je u stanju primijećeni problem prijaviti na daljinu – pa serviseri ne moraju obilaziti svaki dio konstrukcije da bi provjerili drže li vijci i dalje kao prvog dana kada su instalirani.

Pametni vijak uključuje elektroničku glavu i posebnu podložnu pločicu. Na njoj se nalaze tri senzora pritiska, a kada se pritisak na njima promijeni, mijenja se i električni otpor posebnog materijala, DiaForce filma, kojim su prekrivene. Kada vijak olabavi, modul u njegovoj glavi dobiva informaciju o tome od senzora. Tada se pali radioodašiljač koji o tome putem low-power wide-area network (LPWAN) veze obavještava središnju kontrolnu postaju.

Zategni i kriptiraj

Zahvaljujući ovoj tehnologiji prijenosa podataka, koja troši vrlo malo energije, jedna kontrolna postaja može nadizati i do 100 tisuća ovakvih vijaka. Svaki od njih, pak, za rad koristi energiju koju stvara samostalno - ili malenim fotonaponskim ćelijama ili termoelektričnim generatorom koji struju stvara zahvaljujući razlikama u temperaturi okoliša i samog vijka.

Glavna Fraunhoferova inovacija ovdje spomenuti je DiaForce film, osjetljiv na pritisak, a vrlo bitna je i sigurnost sustava. Prilikom instalacije vijaka svaki od njih putem RFID sustava dobiva svoj jedinstveni ID broj i enkripcijski ključ, kako bi podatke mogao na siguran način slati bazi. Za sada postoje već primjeri ove tehnologije za standardne (DIN) veličine vijaka M18, a uskoro će biti izrađene i one za dimenzije M20 i M36.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi