Pjena formirana 3D ispisom nakon toga raste i do 40 puta

Ograničenja ispisnog prostora kod 3D pisača ne moraju biti problem ako se inovacija znanstvenika sa sveučilišta UC San Diego pokaže upotrebljivom u komercijalne svrhe

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. svibnja 2020. u 07:00

Znanstvenici sa sveučilišta UC San Diego objavili su rad u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces koji opisuje novi materijal namijenjen 3D ispisu, a koji bi mogao poslužiti za izradu predmeta većih od dostupnog radnog prostora pojedinog 3D pisača. Njihova inovacija opisuje materijal u obliku pjenaste smole koji se može ispisivati na stereolitografskim 3D pisačima.

Ovakvi su strojevi inače prilično skupi, a ispisni volumeni im nisu preveliki. No, nakon ispisa, predmete izrađene od ove "pjene" potrebno je izložiti visokoj temperaturi, a oni će potom "narasti" – čak i do 40 puta u odnosu na inicijalni volumen.

Na taj način se od ove smole može izraditi značajno veći predmet nego što to ograničenja pisača dopuštaju. Predmeti izrađeni na ovaj način zadržavaju svoj početni oblik i kompleksnu geometriju koja je ispisana na 3D pisaču.

Tajna je u polimeru

Smola koja ima mogućnost rasta nakon što je ispisana sastoji se od posebnog monomera, fotoosjetljivog materijala i komponente koja potiče "rast". Zagrijavanjem predmeta polimer od kojeg je osnovna struktura načinjena zagrijava se i omekšava. Kemikalija zadužena za rast je izrađena tako da prilikom izlaganja visokoj temperaturi unutar materijala ispušta plin, te tako izaziva "napuhavanje" cijele strukture.

Predmet tako dobiva na volumenu bez da izgubi primarni oblik, a nakon hlađenja ponovno se stvrdnjava. U konačnici se dobiva vrlo lagan pjenasti materijal, svojstvima sličan stiroporu. Izumitelji navode da bi ovakvi materijali svoju primjenu mogli naći u arhitekturi, svemirskoj ili avioindustriji, energetici te biomedicini.