Predstavljena video tehnologija koja će pomagati nogometnim sucima u HNL-u

Hrvatski nogometni savez je u prostorima Sudačke komisije u Sesvetama javnost upoznao s VAR tehnologijom koja će biti u primjeni od proljetnog dijela sljedeće sezone

Sandro Vrbanus utorak, 14. svibnja 2019. u 17:00

Hrvatski nogometni savez održao je konferenciju za medije u prostorima Sudačke komisije u Sesvetama tijekom koje je predstavljena VAR tehnologija i oprema koje će biti aktivirane u Hrvatskoj nogometnoj ligi od sljedeće godine.

"Oprema koju danas vidite koristit će se na hrvatskim stadionima. Proces uvođenja VAR tehnologije je vrlo dug i opširan te svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Nadam se da ćemo uspjeti do proljetnog djela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu. Najvažnije je da se greške umanje i izbace, no važno je zapamtiti kako sudac na terenu i dalje odlučuje o svemu, a tehnologija mu samo pomaže da pogleda detalje", poručio je dopredsjednik HNS-a i voditelj projekta uvođenja VAR sustava u Hrvatsku Ante Kulušić.

Projekt uvođenja VAR tehnologije financiran je sredstvima iz Fifnog Forward programa, što je detaljnije objasnila voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac:

"Uvođenje VAR tehnologije dio je strateškog programa Hrvatskog nogometnog saveza za razdoblje između 2016. i 2020. godine, a s planiranjem ovog projekta započeli smo još u vrijeme kada je FIFA donijela odluku kako će VAR tehnologija biti primijenjena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Projekt uvođenja VAR-a provodimo u suradnji s vlasnicima televizijskih prava za Hrvatski Telekom Prvu ligu te s tehničkim partnerom Croatelom. Hrvatski nogometni savez prvi je u ovom dijelu Europe koji uvodi VAR tehnologiju, prije svega zato što se svaka utakmica HT Prve lige prenosi na televiziji – a VAR je koristan samo onda kada utakmicu snima dovoljan broj televizijskih kamera preko kojih se situacije ponekad na ekranu mogu vidjeti čišće nego što ih sudac vidi na terenu. VAR tehnologiju počet ćemo koristiti tek onda kada nam IFAB potvrdi da su infrastruktura, tehnologija i suci koji je koriste potpuno spremni."

Sudac je također objasnila kako u Hrvatskoj neće postojati centralna prostorija za VAR tehnologiju, već će na svakom stadionu biti osigurana posebna prostorija kako bi se smanjila mogućnost problema sa signalom.

Nakon uvodne konferencije za medije uslijedilo je predavanje tehničkog direktora IFAB-a te proslavljenog engleskog nogometnog suca Davida Elleraya, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za ovu tematiku.

"VAR tehnologija je najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu – VAR se prvi put koristio na nogometnoj utakmici 2016. godine, a već je 2018. godine korišten na najvažnijoj utakmici na svijetu. Naša misao vodilja za VAR tehnologiju i za video pomoćne suce jest što manje miješanja u igru uz što veći pozitivan učinak. Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške te skrenuti pozornost na važne situacije koje je sudac propustio", napomenuo je Elleray.

Podsjećamo, sve o načinima funkcioniranja VAR-a u stvarnim uvjetima Svjetskog prvenstva u Rusiji objavili smo još prije SP-a na ovom mjestu – pa se prije uvođenja video nadzora u hrvatski nogomet još jednom možete podsjetiti kako se on i kada primjenjuje.