Prijenosni rendgen za povećanu sigurnost zatvora

Njemačka kompanija VisiConsult osmislila je prijenosni uređaj kojim se može ispitati sadržaj prtljage ali i unutrašnjost zidova. Koristi ga se primarno u zatvorima

Sandro Vrbanus utorak, 17. rujna 2019. u 15:40

Sigurnost u zatvorima može se jamčiti jedino ako čuvari znaju točno koje predmete zatvorenici imaju uz sebe. No, ovi su ponekad vrlo kreativni i na najrazličitije načine pokušavaju prošvercati sve – od novca, oružja pa do mobitela – unutar zatvorskih zidova. Suočeni s izazovom detaljnog pretraživanja osobnih stvari zatvorenika i prtljage onih koji u zatvore tek dolaze, a u slučaju da ista ne može proći kroz postojeće rendgenske uređaje, upravitelji kaznionica obratili su se njemačkoj kompaniji VisiConsult.

Fleksibilno, a bez analognog filma

Snimka nastala kroz 20 cm debeli zid od Ytonga
Snimka nastala kroz 20 cm debeli zid od Ytonga

Ovi su za njih izradili potpuno novi prijenosni rendgenski skener koji se može koristiti bilo kad i bilo gdje. Uređaj radi na baterije i potpuno je mobilan, a dovoljno je moćan da snimi metalne i druge predmete, poput eksploziva, kroz torbe, ali i kroz 20 centimetara debele zidove. Analiza rendgenskih snimki obavlja se putem prijenosnog računala, tako da je sustav prilagodljiv i svestran.

Skener je izrađen kao terenski, što znači i da je otporan na vremenske uvjete. Operaterima omogućava i visoku sigurnost od zračenja, pa se osobe moraju od njega za vrijeme rada udaljiti tek nekoliko metara. Za očitavanje X-zraka koriste se posebne fleksibilne ploče veličine 36x43 centimetra, a moguće je složiti njih do devet kako bi se dobila snimka veće površine.