Prvi autonomni kamioni legalno će moći voziti po SAD-u

Američkim bi javnim cestama uskoro trebali početi prometovati električni i potpuno autonomni kamioni kompanije Einride, nakon što su, kao prvi u toj zemlji, dobili dozvolu nadležnog regulatora

Sandro Vrbanus srijeda, 29. lipnja 2022. u 18:45

Američka agencija za sigurnost prometa, NHTSA, izdala je prvu dozvolu za prometovanje javnim cestama jednom električnom potpuno autonomnom kamionu. Njega je tijekom posljednjih godina izradila i testirala tehnološka kompanija Einride, a trenutak odobrenja za promet idealan je – naime, na svjetskom, pa tako i američkom tržištu, logistička industrija pati zbog nedostatka radne snage. Iz tog se razloga u Einrideu nadaju da će njihova rješenja pomoći olakšati probleme nestašice vozača, dok će istodobno stvoriti veći broj bolje plaćenih radnih mjesta.

Einride proizvodi više vrsta transportnih vozila. Najmanji od njih je kamiončić Pod koji više nalikuje autonomnoj kapsuli, zbog svojeg futurističkog izgleda podređenoga aerodinamici. U njegov prtljažni prostor smješta se konvencionalni transportni kontejner, mjesta za vozača nema, a najviša brzina kretanja za sada je ograničena na 20 km/h.

Einride Pod
Einride Pod

Veće vozilo je tegljač s klasičnom poluprikolicom, također autonomno upravljan, s mogućnošću prijevoza do 24 tone tereta na 33 standardne palete. Dozvolu za prometovanje za sada je dobio tek manji model.

Autonomija razine 4

Vozilima upravlja autonomni sustav četvrte razine, a sve ih nadziru operateri iz kontrolnog centra. Prve vožnje najavljene su za treće tromjesečje ove godine, u sklopu pilot projekta. Tijekom tog probnog razdoblja Pod će voziti javnim cestama i prevoziti terete za kompaniju GE Appliances, i to javnim prometnicama i u stvarnim uvjetima gradskog prometa.

"Ovaj tip vozila još nije viđen na cestama SAD-a i predstavlja velik korak, prekretnicu značajnu za budućnost industrije transporta", izjavio je Robert Falck, CEO i osnivač Einridea.

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi