Qualcommov Snapdragon X35 donosi 5G novoj klasi mobilnih uređaja

Snapdragon X35 5G Modem-RF je usvojio novi 5G standard NR-Light za uređaje srednje razine koji iskorištavaju prednosti niže latencije i potrošnje energije, a ne zahtijevaju veliku snagu i performanse

Tomislav Stanković četvrtak, 9. veljače 2023. u 08:45
📷 Image: Qualcomm
Image: Qualcomm

Prema najavama, Snapdragon X35 bi trebao pomoći u širenju 5G ekosustava i omogućiti različite načine upotrebe, posebno kada su u pitanju industrijski i potrošački IoT uređaji, uključujući pametne satove, AR naočale i dr.

5G NR-Light modem-RF sustav može pogoniti uređaje koji mogu biti manji i pružiti dulje trajanje baterije od tradicionalnih mobilnih širokopojasnih uređaja i kao takvi "popunjavaju prazninu između mobilnih širokopojasnih uređaja velike brzine i NB-IoT uređaja iznimno niske propusnosti".

Podržava mobilne tehnologije kao što su 5G NR-Light, FDD, SA, TDD, ispod 6 GHz, HD-FDD, LTE uz širinu pojasa od 20 MHz (ispod 6 GHz). Također tu su i usluge pozivanja VoLTE i VoNR. Najveća brzina prijenosa iznosi 100 Mbps uz 64 QAM vršni prijenos.

Ostale specifikacije dostupne na stranici proizvoda.

Iz Qualcomma ipak navode da će trebati neko vrijeme dok se njihovi čipovi nađu u potrošačkim uređajima i da ne očekuju da će se takvi uređaji pojaviti prije početka sljedeće godine.

Jednom kada 4G/LTE mreže odjure u sumrak 5G može postići svoj puni potencijal, jer "manje 4G/LTE uređaja znači bolje performanse za 5G uređaje koji koriste te frekvencije", navodi Digital Trends.