Škole u Kini testiraju "pametne uniforme" za praćenje učenika

Desetak škola u dvije kineske provincije uvelo je obvezu za svoje učenike u vidu nošenja posebne odjeće koja im prati kretanje, dolaske na nastavu i slično

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 31. prosinca 2018. u 07:00

Svijet u kojem će svi biti konstantno pod nadzorom, kao iz neke distopijske serije ili Orwellovog romana 1984., u Kini već polako postaje stvarnost, barem u nekoliko škola. Najmanje deset obrazovnih institucija u provinciji Guizhou i autonomnoj regiji Guangxi Zhuang uvelo je svojim učenicima obvezu nošenja "pametnih uniformi".

Ova odjeća dolazi s ugrađenim čipovima koji prate lokaciju svakog pojedinog učenika. Senzori bilježe kada je koji učenik došao u školu ili je napustio, a informaciju o tome automatski dobivaju njegovi učitelji i roditelji. U slučaju da učenik bez dozvole "markira" iz škole, odjeća o tome šalje signal i automatski se pokreće alarm.

Da stvar bude bolja (ili gora, ovisi kako gledate), ulazi u škole opremljeni su i tehnologijom za prepoznavanje lica, pa učenici ne mogu međusobno zamijeniti uniforme i švercati se ili se pred senzorima pretvarati da su netko drugi. Ali ni to nije sve – čipovi su u stanju locirati učenike čak i kada se oni nalaze izvan škole, pa učitelji pomoću ove tehnologije mogu pronaći one koji ne dolaze na nastavu.

Čipovi u uniformama otporni su na visoke temperature i pranje u perilici. Ravnatelj jedne testne škole izjavio je kako se prisutnost na nastavi značajno povećala otkako su uveli praćenje učenika putem uniforme. Dakako, ovakvo praćenje i narušavanje privatnosti učenika opravdava se povećanom brigom za njihovu sigurnost i redovno pohađanje nastave.