Taktilni emotikoni za bolju interakciju na društvenim mrežama

Uređaj koji omogućava komunikaciju putem 'digitalnog dodira' poboljšava vezu između korisnika, kažu istraživači koji su testirali rukav programiran da oponaša fizički kontakt

Mladen Smrekar četvrtak, 13. lipnja 2024. u 19:47
Tehnološke tvrtke proučavaju načine kojima bi u digitalne interakcije uključili i dodir, poput interaktivnih uređaja za prijenos poljubaca i zagrljaja. Prva istraživanja pokazala su da ovakvi uređaji mogu izazvati osjećaj bliskosti i pozitivne emocije, a sad je to potvrđeno i u studiji utjecaja dodira u komunikaciji na društvenim mrežama 📷 rawpixel.com
Tehnološke tvrtke proučavaju načine kojima bi u digitalne interakcije uključili i dodir, poput interaktivnih uređaja za prijenos poljubaca i zagrljaja. Prva istraživanja pokazala su da ovakvi uređaji mogu izazvati osjećaj bliskosti i pozitivne emocije, a sad je to potvrđeno i u studiji utjecaja dodira u komunikaciji na društvenim mrežama rawpixel.com

Istraživači Stanford Engineeringa svojedobo su u časopisu IEEE Transactions on Haptics predstavili jednostavnu manšetu, osmišljenu da putem dodira daljinski prenosi informacije o osnovnim emocijama sugovornika, poput vizualnih emotikona sreće ili tuge. Opremljena aktuatorima koji korisnika dopiruju po podlaktici, ova manšeta mogla je isporučitati "haptičke emojije", kako su ih nazvali njihovi tvorci.

Sudionici ispitivanju na podlaktici su nosili S-CAT putem kojeg su primali taktilne povratne informacije 📷 PLOS ONE
Sudionici ispitivanju na podlaktici su nosili S-CAT putem kojeg su primali taktilne povratne informacije PLOS ONE

Stanfordove istraživale vodila je druga misao vodilja: izraditi jednostavan uređaj koji će prenositi emocionalni sadržaj putem simuliranog dodira i koji će se moći koristiti u raznim prilikama, od igraćih konzola do telemedicine. 

Sudionici ispitivanja komunicirali su putem platforme FaceJournal 📷 PLOS ONE
Sudionici ispitivanja komunicirali su putem platforme FaceJournal PLOS ONE

University College u Londonu i australski Cairnmillar Institute odlučili su ispitati mogućnosti ovih haptičkih manšeta u interakcijama na društvenim mrežama. Njihova studija, objavljena u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE, pokazala je da uključivanje "digitalnog dodira" i "taktilnih emotikona" zamjetno povećava osjećaj podrške i odobravanja i daje bolje rezultate od dijeljenja vizualnih emotikona poput srca ili podignutog palca.

Rezultati vizualnih i vizualno-taktilnu povratnih informacija 📷 PLOS ONE
Rezultati vizualnih i vizualno-taktilnu povratnih informacija PLOS ONE

To, kažu istraživači, sugerira da fizički dodir može prenijeti značenje bez druge popratne komunikacije, čak i ako je riječ o potpunom strancu. Najbolje rezultate ipak daju povratne informacije sastavljene od vizualnih i taktilnih emotikona. Istraživači pritom sugeriraju da bi dodir mogao ponuditi dodatni kontekst vizualnim emotikonima koji se ponekad mogu pogrešno protumačiti. 

Bitna je, kažu, i vrsta dodira. Naime, dodir isporučen brzinom koja aktivira C-taktilni živčani sustav, zadužen za proizvodnju pozitivnih emocija povezanih s dodirivanjem ili zagrljajem, ljudi doživljavaju povoljnije od bilo koje druge vrste dodira.