Tesla pokušava patentirati laserske brisače vjetrobrana

Upravo objavljena patentna prijava podnesena ranije ove godine pokazuje da Muskovi inženjeri imaju ideju laserima čistiti stakla automobila i fotonaponskih ćelija

Sandro Vrbanus utorak, 26. studenog 2019. u 19:39

Zanimljiva ideja na koju su došli u Tesli procurila je u javnost kada je američki Patentni ured objavio njihovu prijavu patenta predanu u svibnju ove godine, a tiče se zamjene klasičnih brisača vjetrobranskog stakla na automobilu – laserima. Patent naslova "Čišćenje nečistoća nakupljenih na staklenim dijelovima automobila i fotonaponskih sustava pulsnim laserima" opisuje upravo to: sustav lasera koji bi čistio staklene površine.

Laserom na prljavštinu

Prema opisu ideje laserski bi sustav uključivao optičku detekciju nakupina prljavština na staklu kao i elektroničko sklopovlje koje bi moglo kalibrirati i usmjeriti laserske zrake prema točno određenim mjestima i odatle ukloniti nečistoće. Kontrola laserske zrake ključna je, jer (očekivano) ista ne smije oštetiti staklo, a mora s njega fizički ukloniti nakupljenu prašinu, blato, ili druge nečistoće.

Kao osnovne primjene ove tehnologije, za koju ne znamo jesu li je u Tesli već razvili ili samo izmaštali, spominju se čišćenje vjetrobrana, prozora, te optičkih uređaja poput kamera i fotonaponskih panela.

Na nacrtima u patentnoj prijavi iz Tesle prije svega pokazuju kako bi se laserski uređaji za čišćenje mogli implementirati u automobile, pa tako vidimo njihovo postavljanje u dijelove klasičnih brisača, ispred vjetrobrana Teslinog vozila, ili uz solarne ploče. Osim toga laserima bi se mogli čistiti i retrovizori, kamere za autonomnu vožnju, bočni prozori vozila, i slično. Lasersko čišćenje pruža brzo, robusno i od kemikalija oslobođeno rješenje za čišćenje staklenih površina, a može ga se kombinirati i s dosadašnjim metodama čišćenja, piše u patentnoj prijavi.