U Državni hidrometeorološki zavod stiže Atosovo superračunalo BullSequana

Državni hidrometeorološki institut sklopio je ugovor vrijedan više od 10 milijuna kuna koji uključuje nabavku BullSequana superračunala od tvrtke Atos

Matija Pavlić utorak, 20. listopada 2020. u 22:56

Iz tvrtke Atos, jednog od globalnih lidera na području digitalne transformacije stiže priopćenje u kojem se ističe da je tvrtka potpisala petogodišnji ugovor s Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ).

Putem ovog ugovara u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna DHMZ će nabaviti Atosovo superračunalo BullSequana XH2000.

Konkretno sklopljeni ugovor uključuje nabavu i instalaciju superračunala, migraciju i optimizaciju svih postojećih DHMZ-ovih aplikacija za izračune prognoze vremena i petogodišnje održavanje superračunala. Instalacija superračunala se planira izvesti do kraja travnja 2021. godine.

Modernizacija računalne infrastrukture nužna je kako bi DHMZ mogao ispuniti svoju glavnu zadaću, a to je kvalitetna, pravovremena i pouzdana meteorološka i hidrološka informacija i upozorenja na opasne vremenske pojave. Ove informacije omogućuju donošenje strateških odluka u društvu i u raznim granama gospodarstva, proizvodnji hrane te zaštite života i okoliša koji je sve češće izložen povećanom riziku od katastrofa kao posljedica klimatskih promjena

Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a

Atosovo superračunalo DHMZ-u će omogućiti četiri puta brži izračun vremenske prognoze, uz češće i preciznije prognoziranje.

Spominje se i pouzdanije predviđanje te određivanje jačine intenziteta opasnih vremenskih pojava znatno prije njihova nastanka. U to su uključene pojave kao što su poplave, grmljavinska nevremena, iznimno jak vjetar, ekstremne temperature i drugo.

Također, superračunalo će pružati dodatne informacije korisne raznim gospodarskim granama i organizacijama za zaštitu okoliša.

Novo superračunalo bit će korišteno i u sklopu projekta AIRQ za unaprjeđenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka sa svrhom dobivanja učinkovite kontrole i upravljanja kvalitetom zraka u urbanim sredinama.

Što se tiče značajki novog superračunala, Atosova BullSequana XH2000, službene značajke superračunala za DHMZ nisu objavljene, no ponešto se može saznati sa službenih stranica tvrtke Atos. BullSequana XH2000 može primiti do 32 vodom hlađena blade kućišta (u ponudi su četiri različite vrste blade kućišta).

BullSequana X2415 Nvidia A100 blade uključuje dva AMD-ova Rome ili Milan EPYC procesora, četiri Nvidijina A100 SXM4 GPU-a, šesnaest DDR4 utora za memoriju (do 128 GB RAM-a) te jedan SATA M.2 ili NVMe M.2 disk. BullSequana X241 AMD blade uključuje tri AMD Rome ili Milan EPYC procesora, tri puta po šesnaest utora za DDR4 RAM (do 128 GB RAM-a) te po tri SATA M.2 ili NVMe M.2 diska.

BullSequana X1120 Intel blade bazira se na tri puta po dva Intelova Xeon procesora (Intel C620 čipset), tri puta po 12 utora za DDR4 memoriju te tri SATA 2,5-inčna SSD diska ili tri NVMe U2 SSD-a. Posljednji dostupni blade je BullSequana X1125 Nvidia V100 koja se sastoji od dva Intelova Xeon procesora (Intel C620 čipset), četiri Nvidia V100 SXM2 GPU-a, dvanaest utora za DDR4 memoriju (maksimalno 128 GB RAM-a) te jedan SATA 2,5-inčni SSD.

Za napajanje se brine do šest PSU-ova od 15 kW smještenih u ladicama s vodenim hlađenjem, dok je operativni sustav Red Hat Enterprise Linux (uz Smart Management Center softver). Vrijedi spomenuti i do deset vodom hlađenih Interconnect Network switcha.

Atos BullSequana XH2000
Atos BullSequana XH2000