U Emiratima pomoću dronova izazvali obilnu kišu da rashlade grad

Ujedinjeni Arapski Emirati uspješno su testirali novu tehnologiju "sijanja" oblaka pomoću električnih impulsa iz dronova, pa su objavili kako je nedavni pljusak rezultat njihovog inženjeringa

Sandro Vrbanus petak, 23. srpnja 2021. u 12:30

Proteklih je dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i u mnogim dijelovima svijeta, prilično vruće. Kako su oni smješteni u vrlo sušnom području, kombinacija velike vrućine i suše nije ugodna niti za život niti za okoliš, pogotovo kada se temperature zraka približe 50°C. Stoga su znanstvenici tamo počeli eksperimentirati s tehnologijom "sijanja" oblaka iz malenih dronova, a prošloga su tjedna vlasti prvi puta potvrdile da je njihova akcija urodila plodom.

Vremenski inženjering Emirata prouzročio je, naime, obilni pljusak koji je dobro natopio Dubai i privremeno ga rashladio. Nacionalni meteorološki centar potvrdio je da su oborine bile rezultat njihovih pokušaja da povećaju količinu kiše koja se stvara u oblacima.

Elektrošokiranje oblaka

Operacija "sijanja" oblaka vrši se putem dronova koji se lansiraju kada su vremenski uvjeti za to pogodni. Za razliku od ranije poznate metode raspršivanja srebrnog jodida u oblake, koji ima sposobnost privući kapljice kiše i stvoriti ih dovoljno velikima da padnu na tlo, u Emiratima su sada prešli na novu tehnologiju – njihovi dronovi ne raspršuju kemikalije već emitiraju električne impulse.

Kada se nađu na pravoj lokaciji unutar oblaka, dronovi proizvode "elektrošokove". Oni također uzrokuju nakupljanje vodene pare u veće kapljice, koje se, kažu, oko električnog naboja nakupljaju "kao kosa na naelektrizirani češalj". Kada se manje kapljice spoje u veću, padaju na tlo u obliku kiše.

Emirati inače ovu tehnologiju testiraju od ožujka, a sada je dokazano da stvar funkcionira u stvarnim uvjetima. Ideja je došla iz britanskog sveučilišta u Readingu još 2017. godine, kada su tamošnji znanstvenici pretpostavili da će se kapljice u oblacima prije stvoriti ako su pod pozitivnim ili negativnim električnim nabojem, tj. da će na taj način prije postati dovoljno velike da počnu padati na tlo. O tome je bilo malo detaljnog i eksperimentalnog istraživanja, pa je ideja predložena Emiratima.

Potencijalno opasan geoinženjering

To je podneblje idealno za istraživanje ove tehnologije jer ga karakteriziraju visoki oblaci i visoke temperature, zbog kojih kapljice često ispare na putu do tla. Testiranje u oblacima pokazalo je da "elektrošokovi" mogu stvoriti kapljice dovoljno velike da se potaknu padaline koje će "preživjeti" do tla. Nacionalni je centar za meteorologiju UAE u ovaj projekt uložio 1,5 milijuna dolara.

Dron koji su izradili znanstvenici ima raspon krila dva metra, lansira se iz katapulta, i na sustavu autopilota može krstariti oko 40 minuta. U njega su ugrađeni senzori temperature, vlage i naboja, kao i sustav za stvaranje električnih impulsa. Uspješna primjena ove metode značit će da bi Emirati i slične zemlje mogli u budućnosti odustati od kemijskog "sijanja" kišnih oblaka i prijeći na ekološki prihvatljiviju električnu metodu.

Dakako, manipuliranje vremenom otvara i dodatna ekološka pitanja, ali i ona geostrateška – kao što je, primjerice, mogućnost da se izazivanjem kiše na određenom području ista "ukrade" od susjeda i tako izazove katastrofalna suša.