Uspješno provedena prva međunarodna holoportacija, uskoro ćemo imati 3D virtualne sastanke

Istraživači Sveučilišta Western Ontario izveli su dvosmjernu holoportaciju uz pomoć HoloLensa, a sad se okreću haptičkim tehnologijama

Mladen Smrekar utorak, 9. kolovoza 2022. u 06:00

Pandemija koronavirusa potakla je digitalizaciju mnogih svakodnevnih funkcija naših života pa tako i susrete s ljudima. No, virtualni sastanci nisu uspjeli u potpunosti zamijeniti osobne sastanke. Istraživači se nadaju da bi se taj problem mogao riješiti holografskom teleportacijom. Holoport omogućuje trenutačno emitiranje holograma osobe na udaljenu lokaciju, otprilike kao u Zvjezdanim stazama.

Holografska teleportacija

Izmišljena tehnologija sad postaje stvarnost. Microsoft već neko vrijeme radi na svom HoloLensu kako bi izgradio mješovitu stvarnost za poslovne i gaming aplikacije. Aexa Aerospace iz Houstona nudi pak softver koji kameri omogućuje stvaranje holografskih slika subjekta i okruženja, koje se mogu vidjeti pomoću HoloLensa. Koristeći ovu tehnologiju, NASA je lani holoportirala kirurga dr. Josefa Schmida.

U suradnji s kanadskom tvrtkom Leap Biosystems, istraživači Sveučilišta Western Ontario koriste Aexu kako bi otkrili medicinske primjene ove tehnologije. Nedavno su tako istraživači izveli i prvu međunarodnu dvosmjernu holografsku teleportaciju uz pomoć HoloLensa.

Haptička tehnologija

"Transportirali smo osobu iz Alabame u London u Ontariju, a onda su se svi sudionici projekta mogli u holografskom obliku trenutno holoportirati do Huntsvillea, Alabama", objašnjava profesor Adam Sirek sa Zapadnog instituta za istraživanje svemira (Western Space). Istraživači, uglavnom studenti medicine, ovu tehnologiju želi iskoristiti kako bi olakšali medicinske preglede u udaljenim područjima. 

Koristeći ovu tehnologiju, NASA je lani holoportirala kirurga dr. Josefa Schmida
Koristeći ovu tehnologiju, NASA je lani holoportirala kirurga dr. Josefa Schmida

Holoport zasad funkcionira za prijenos slike i glasova, i tu trenutačno završavaju njegove mogućnosti. Očitavanje krvnog tlaka, mjerenje otkucaja srca ili zasićenosti kisikom, baš kao i fizički dodir, zasad su izvan dohvata ove tehnologije. Stoga se istraživači sad okreću haptičkoj tehnologiji koja omogućuje prijenos i razumijevanje informacija pomoću dodira.

Ova tehnologija bi također mogla pomoći u poboljšanju kvalitete virtualnih sastanaka, gdje bi trodimenzionalna prisutnost jednom mogla postati norma. 

📢 Besplatna dostava

TOP!

ASUS

ASUS ponuda laptopa zavidnih performansi koja se ne propušta.

2.999kn 398,04 € Kupi


2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

iBX subwoofer

KEF KUBE 10B

Isporuka impresivne glazbe i zvuka kućnog kina, 300W RMS klase D, 24 - 140Hz, 111dB, iBX tehnologija.

5.249 kn 696,66 € Kupi

Potpuno automatski gramofon

PRO-JECT A1

Potpuno automatski sustav remenskog pogona, 33 i 45 o/min, mehanički sustav, OM 10, 65dB, 8,3” aluminijska ručica.

3.499 kn 464,40 € Kupi