Video tehnologija za pomoć sucima krajem mjeseca stiže u 1. HNL

Hrvatski nogometni savez dobio je potrebnu dozvolu Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) za početak upotrebe sustava VAR u hrvatskom nogometu

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. siječnja 2020. u 16:56

U srijedu je održana završna edukacija o korištenju sustava VAR, koji će se od početka proljetnog dijela sezone koristiti u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. Po odrađenim opsežnim pripremnim radnjama i predanom zahtjevu, Hrvatski nogometni savez dobio je potrebnu dozvolu Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) za početak upotrebe sustava VAR u hrvatskom nogometu.

Kao što je ranije bilo i najavljeno, od proljetnog dijela prvenstva sve će utakmice u 1. HNL biti pokrivene VAR tehnologijom. Prva na kojoj će se video pomoć glavnim sucima na terenu koristiti kao službena bit će susret Intera i Istre 1961 u Zaprešiću 31. siječnja.

Sve je spremno

Voditelj VAR-edukacije u Hrvatskom nogometnom savezu Domagoj Vučkov objasnio je neke od ključnih aspekata uvođenja ove tehnolgije: "Osposobljeno je 16 sudaca za suđenje sa sustavom VAR, a pomoćnih video sudaca (VAR) imamo 12, kao i 14 AVAR-a, uz pet tehničara. Najvažnija je poruka da odluku uvijek donosi sudac na terenu, pri čemu je VAR alat za ispravljanje samo jasnih i očiglednih pogrešaka – kroz filozofiju 'minimalno ometanje, maksimalna korist'. Vremensko ograničenje ne postoji jer je točnost važnija od brzine".

Svi prvoligaši potvrdili su da su spremni za primjenu VAR-a, te kako su na svojim stadionima osigurali potrebnu infrastrukturu – prije svega prostoriju koja ispunjava osnovne zahtjeve sigurnosti i izoliranosti, a u kojoj će sjediti 4 ili 5 VAR sudaca i tehničara. Sve utakmice morat će biti snimane s najmanje 12 kamera.

VAR će se od sada koristiti u prvenstvenim susretima kao i utakmicama Hrvatskog kupa, a krajnji cilj mu je "spasiti igru" i smanjiti broj očitih sudačkih pogrešaka, ako je moguće, na nulu.