Volkswagen i Microsoft surađivat će na rješenjima autonomne vožnje

Volkswagen Grupa će svoju platformu za autonomna vozila razvijati u oblaku, a za partnera na tom polju odabrali su Microsoft i njegovo cloud rješenje Azure

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. veljače 2021. u 16:00

Microsoft i Volkswagen već više od dvije godine surađuju na razvoju rješenja za autoindustriju u oblaku, kroz projekt Volkswagen Automotive Cloud. Ovu suradnju sada će proširiti i dodatnim zajedničkim projektom koji će se baviti rješenjima za autonomnu vožnju, koja će biti ugrađena u sve Volkswagenove digitalne usluge i ponude za dijeljenje rješenja mobilnosti.

Na Microsoftovoj platformi Azure Volkswagenova će softverska tvrtka kći Car.Software Organisation graditi Automated Driving Platform, platformu koja će poslužiti kao osnova za razvoj softvera za autonomna vozila. Sličan projekt, podsjećamo, Microsoft je nedavno ugovorio i s General Motorsovom kompanijom koja razvija autonomna vozila, Cruise.

"Kombiniranjem naše sveobuhvatne stručnosti u razvoju povezanih rješenja za vožnju s Microsoftovim cloudom i softverskim inženjerstvom ubrzat ćemo isporuku sigurnih i udobnih usluga mobilnosti", poručili su iz Volkswagena.

Naglasak na AD i ADAS rješenja

Napredna ADAS rješenja (aktivni sustavi pomoći vozaču) i AD (autonomna vožnja) bit će fokus ove suradnje. Ona imaju potencijal poboljšati sigurnost putnika u prometu, smanjivati prometne gužve i učiniti mobilnost još udobnijom.

No, za njihov daljnji je razvoj bitno imati računalne resurse koji se mogu skalirati, jer svakodnevno treba obrađivati petabajte podataka o cesti, uvjetima vožnje, izbjegavanju prepreka i ponašanju vozača. Na temelju tih podataka se treniraju se, simuliraju i provjeravaju funkcije automatizirane vožnje te sustavi strojnog učenja koji upravljaju vozilima. Ovo učenje će se unutar Volkswagen Grupe ubuduće obavljati kroz Microsoftovu platformu Azure, koja će moći obraditi velike količine podataka i skratiti vrijeme ciklusa u razvoju s mjeseci na tjedne.