Microsoft ulaže u razvoj autonomnih automobila

Microsoft i Apple konkurenti su na tržištu računala i softvera, a u narednim bi se godinama mogli naći u izravnoj borbi i za kupce autonomnih električnih automobila

Sandro Vrbanus srijeda, 20. siječnja 2021. u 13:41

General Motors i njegova podružnica koja se bavi autonomnim automobilima, Cruise, objavili su u utorak kako su zatvorili novu rundu prikupljanja svježeg investicijskog kapitala u iznosu većem od 2 milijarde američkih dolara. U tom je poslu dogovorena i strateška suradnja s novim investitorom, inače poznatim iz IT sfere – Microsoftom.

Autonomni auti na Azureu

Microsoft je, naime, postao jedan od glavnih ulagača u Cruise, a dugoročna bi suradnja dvaju kompanija trebala donijeti bržu komercijalizaciju autonomnih automobila. Zajednički će razvoj tehnologija uključivati rad na softveru, hardveru, računalstvu u oblaku, proizvodnji te ekosustavu partnerskih kompanija. Cruiseova vozila iskorištavat će i prednosti cloud servisa Azure, pojašnjeno je iz GM-a. Satya Nadella, CEO Microsofta, poručio je da će Azure pomoći u širenju mreže autonomnih vozila, te u nastojanju da ona što prije postanu svakodnevna pojava.

Osim Microsofta u novoj su rundi u Cruise uložili i japanska Honda te nekoliko manjih institucionalnih investitora. Uz ulaganje od preko 2 milijarde, ova kompanija sada ima tržišnu valuaciju od 30 milijardi američkih dolara.

Microsoft je tako na velika vrata ušao na tržište tehnologije za autonomna vozila, nedugo nakon što se ponovno počelo špekulirati o tome da će i Apple kroz koju godinu imati svoje automobile s mogućnošću potpuno autonomne vožnje. Samim time, dugogodišnji rivali iz svijeta informatike mogli bi svoje rivalstvo u narednim godinama preseliti i na – cestu.