Xiaomi najavio mobitel s ekranom koji se "prelijeva" na četiri strane

Xiaomi je iznenadio još jednim konceptom futurističke tehnologije koju nema nitko drugi. Ovoga puta prikazali su mobitel bez fizičkih priključaka, čiji zaslon prelazi preko sva četiri ruba

Sandro Vrbanus petak, 5. veljače 2021. u 12:00

Prošloga tjedna Xiaomi je prikazao svoju futurističku tehnologiju još nepoznatih detalja, koja bi navodno trebala moći bežično puniti mobitele samo s jedne središnje stanice u stanu – na udaljenosti od nekoliko metara i snagom od 5 W. Ovoga, pak, tjedna pokazali su i kako bi izgledao neki budući mobitel s mogućnošću bežičnog punjenja i s naprednim ekranom, takvim da se "prelijeva" preko svih rubova.

Ovdje je riječ o službenom predstavljanju koncepta za koji se ne zna kada bi mogao biti viđen u nekom mobitelu na tržištu, ali bi tehnologija za tako nešto već trebala biti spremna. Uđemo li malo u detalje onoga što je Xiaomi objavio, vidimo da je riječ o ekranu za mobitel koji ostvaruje san mnogih dizajnera – da mobitel bude načinjen "samo od ekrana".

Neki budući uređaj u ovaj bi zaslon trebao biti "omotan" sa svih strana, pri čemu se aktivni pikseli nalaze na sva četiri ruba, padajući poput vodopada do čak 88°. Jednako tako s četiri je strane zaobljeno i staklo, pod temperaturom od 800°C i visokim pritiskom te polirano posebnom novom tehnologijom. Na staklo je potom posebnom tehnologijom 3D stapanja apliciran zaslon (vjerojatno OLED tehnologije, ali to nisu spomenuli).

Uglovi nisu pokriveni

Dodatnu zanimljivost predstavlja sam mobitel na koji bi dolazio s ovakvim ekranom. Na njegovim bočnim stranicama ne bi bilo mjesta za fizičke tipke i priključke, pa bi to bio vjerojatno i prvi "potpuno bežični" smartfon na svijetu. Funkcije tipki i utora bit će zamijenjene, citiramo, "elegantnijim alternativama". One uključuju ultratanku piezoelektričnu keramiku, revolucionarnu akustičku tehnologiju, treću generaciju kamera ispod ekrana, bežično punjenje, eSIM, dodirne senzore s osjetom sile pritiska i slično.

Ipak, nije sve tako blistavo u ovom konceptu. Zbog fizikalnih ograničenja zaslon nije zaobljen preko uglova uređaja, tako da se u njima nalaze "crne rupe", odnosno područja bez aktivnih piksela. Ovaj koncept stoga nema 100%-tnu pokrivenost prednje površine ekranom kako bi se možda na prvu moglo zaključiti. U izradi koncepta korišteno je čak 46 vlastitih patenata, kažu iz Xiaomija.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 2990 Kupi