Xiaomi osmislio potpuno bežično punjenje mobitela na udaljenosti od nekoliko metara

Kineski proizvođač predstavio je tehnologiju bežičnog punjenja na daljinu, koja bi trebala biti u stanju s jedne stanice puniti nekoliko uređaja u istoj sobi, snagom od 5 W, bez obzira na prepreke

Sandro Vrbanus petak, 29. siječnja 2021. u 14:01

Xiaomi je predstavio tehnologiju bežičnog punjenja "Mi Air Charge Technology" koja naizgled djeluje kao da su ostvarili davni san Nikole Tesle i brojnih drugih znanstvenika o bežičnom prijenosu energije. Ova tehnologija uključuje zaista bežično punjenje elektroničkih uređaja, koji za vrijeme punjenja ne moraju biti na punjaču niti ga fizički dodirivati – naprotiv, ova metoda punjenja navodno djeluje na udaljenosti od "nekoliko metara".

Prema Xiaomiju, u jednoj sobi treba imati samo jedan ovakav punjač, koji onda energiju "dobacuje" do mobitela i drugih uređaja unutar prostorije, bez obzira na fizičke prepreke među njima. Najviša snaga punjenja koja se za sada može postići ovim načinom je, kažu, 5 W.

Potpuno bežični prijenos energije

Kineska kompanija tvrdi da je tajna njihovog bežičnog punjača u pozicioniranju antena i uređaja. Unutar punjača postoji pet interferencijskih antena s faznim pomakom, koje mogu precizno odrediti položaj uređaja za punjenje. Potom niz od 144 antene prema mobitelu odašilje snop milimetarskih radiovalova koji mu prenose električnu energiju.

U uređaju koji se ovako puni također postoje antene koje dojavljuju položaj uređaja kao i 14 onih koje primaju milimetarske valove i pretvaraju ih električnu energiju za punjenje baterija. Ovaj revolucionarni način punjenja, koji kao da je ispao iz kakvog znanstvenofantastičnog filma, moći će raditi i s drugim uređajima poput zvučnika, stolnih svjetiljki, pametnih satova i drugih nosivih ili uređaja pametnog doma.

Xiaomi kaže kako je ovu tehnologiju razvio u vlastitim pogonima, no za sada ne nude nikakve dodatne detalje niti okvirni vremenski rok kada bi se "Mi Air Charge Technology" mogao naći u komercijalnoj primjeni.