Ericsson i partneri ostvarili važan korak na putu prema 5G komercijalnom radu u Sjevernoj Americi

Ericsson i Intel, uz AT&T i T-Mobile su uspješno demonstrirali Non-Standalone (NSA) 5G NR interoperabilnost korištenjem 39 GHz spektra – frekvencijskog pojasa na kojem će 5G usluge biti uvedene u SAD-u

Bug.hr ponedjeljak, 17. rujna 2018. u 13:40

Kako se lansiranje 5G usluga sve više približava Ericsson i Intel, uz AT&T i T-Mobile, potvrđuju snagu 5G ekosustava. Partneri su uspješno demonstrirali Non-Standalone (NSA) 5G NR interoperabilnost korištenjem 39 GHz spektra – frekvencijskog pojasa na kojem će 5G usluge biti uvedene u Sjevernoj Americi.

Demonstracija se odvila na Mobile World Congress Americas (MWCA) i prvi je javni 5G NR OTA podatkovni poziv na 39 GHz mmWave pojasu. Komercijalno dostupni proizvodi Ericsson Radio System AIR 5331 i Intel® 5G Mobile Trial Platform, daljnja su potvrda 5G ekosustava.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek jedinice Mreže u Ericssonu, kaže: “Ovo postignuće dokazuje da je 5G spreman za poslovanje. Zajedno s našim partnerima nastavljamo pokazivati da su i tehnologija u pozadini i ekosustav spremni.”

Asha Keddy, potpredsjednik Intela i čelni čovjek jedinice Sljedeća generacija i standardi, potvrđuje: “Ovaj javni 5G NR OTA podatkovni poziv na 39 GHz mmWave pojasu, na opremi više isporučitelja, dokazuje da smo dostigli novu razinu interoperabilnosti. Ovaj uspješni over-the-air test korištenjem pojasa na kojem će biti uvedene 5G usluge u Sjevernoj Americi, pokazuje da su i mreža i ekosustav spremni.”

Novi mmWave pojasevi su zahtijevali intenzivno testiranje interoperabilnosti 3GPP standarda, a demonstracija na MWCA je ključni korak za optimizaciju performansi i osiguravanje spremnosti 5G mreže i ekosustava.

„Čestitke Intelu i Ericssonu na postizanju ovog važnog koraka. Ovaj 39 GHz sustav koji će biti prikazan na MWCA pokazuje nastavak napretka u industriji u prelasku s predstandardnih sustava na sustave temeljene na standardima u cijelom nizu važnih mmWave pojaseva ” kaže Igal Elbaz, stariji potpredsjednik odgovoran za bežične tehnologije u AT&T-u.

“Intenzivno smo radili na komercijalnoj dostupnosti 5G, ostvarujući niz važnih koraka na ovom putu“, tvrdi Neville Ray, tehnički direktor operatora T-Mobile i dodaje: “Iznimno sam ponosan na tim koji je ostvario 3GPP-temeljen 5G podatkovni poziv na opremi više isporučitelja koristeći Ericssonove komercijalne radijske uređaje i Intelov RF čip.”

Ovo je značajna novost u 5G svijetu nakon nedavno objavljenog 3,5 milijarde dolara vrijednog višegodišnjeg ugovora Ericssona i sjevernoameričkog operatora T-Mobile vezanog uz nacionalnu 5G mrežu.