Google će izgraditi prvi podmorski optički kabel koji će povezivati ​​Afriku s Australijom

Google je objavio projekat Umoja, prvi podmorski kabel koji direktno povezuje Afriku i Australiju. Ovaj projekat će značajno poboljšati internetsku vezu u Africi i Australiji. Umoja se povezuje sa postojećim Googleovim kablom Equiano kao dio inicijative Africa Connect.

Ivan Podnar četvrtak, 30. svibnja 2024. u 16:50
Podmorski optički kabeli: Kako internet putuje preko oceana, YouTube 📷 Izvor: YouTube screenshot
Podmorski optički kabeli: Kako internet putuje preko oceana, YouTube Izvor: YouTube screenshot

Google je najavio završetak kopnene i početak pomorske trase u sklopu projekta Umoja, prvog podmorskog kabla od optičkih vlakana koji direktno povezuje afrički i australski kontinent. Ovaj ambiciozni projekt ima za cilj značajno poboljšati internetsku vezu u regijama s obje strane Pacifika koje su tradicionalno sklone učestalim i dugotrajnim prekidima.

Trasa Umoje

Kopneni dio trase u Africi već je izgrađen u suradnji s kompanijom Liquid Intelligent Technologies, uz ugradnju pristupnih točaka koje će omogućiti drugim zemljama korištenje ove mreže. Umoja će biti integriran i s Googleovim regionalnim centrom u Johannesburgu, najavljenim početkom ove godine.

📷 Izvor: Google
Izvor: Google

Polazište kabla Umoja je Kenija, a zatim se proteže kroz niz afričkih zemalja, uključujući Ugandu, Ruandi, Demokratsku Republiku Kongo, Zambiju i Zimbabve, prije nego što stigne do Južne Afrike. Od će od tamo prijeći Indijski ocean i spojiti se s Australijom, na zapadnoj strani, u Perthu. Iako je kopnena infrastruktura projekta dovršena, podmorski dio preko Indijskog oceana predstavlja sljedeći veliki izazov. Zbog složenosti ove faze, rokovi završetka ostaju neodređeni pa tako nije naveden konkretan vremenski okvir za potpuni završetak Umoje. Projekti podmorskih kabela obično traju oko tri godine.

Brod za polaganje podmorskih kabela
Brod za polaganje podmorskih kabela

Umoja znači "Jedinstvo"

Umoja, što na svahiliju znači "jedinstvo", pridružuje se Googleovom postojećem podmorskom kablu Equiano u okviru inicijative Africa Connect.

Equiano povezuje Portugal s Južnoafričkom Republikom, s prolaskom kroz nekoliko zapadnoafričkih zemalja, Nigerije, Toga i Namibije. Googleovi drugi međunarodni kabelski sistemi su Dunant, povezuje SAD i Francusku, te Curie, povezuje kroz Panamu, SAD i Čile. Google ih u potpunosti financira u sklopu svojih ulaganja u globalnu mrežnu infrastrukturu.

Umoja je nova ruta i ima za cilj omogućiti afričkim zemljama pouzdaniju međusobnu povezanost i bolju vezu s ostatkom svijeta. Nedavni incidenti, poput prekinutih kablova u Crvenom moru i kod obale Obale Slonovače, jasno su pokazali potrebu da treba pojačati kvalitetu ali i osigurati kontinuiranu dostupnost te izdržljivost digitalne infrastrukture Afrike. 

Digitalna inkluzija

Projekt kabla Umoja dobio je pohvale od brojnih lidera u Africi i Australiji zbog njegovog potencijala da pokrene digitalnu transformaciju, potakne inovacije i započne novu ekonomsku suradnju.

Kenijski predsjednik Dr. William S. Ruto izrazio je podršku ovoj inicijativi: ”Ojačavanjem naše digitalnog backbone-a ne samo da poboljšavamo pouzdanost, već i otvaramo put prema većoj digitalnoj inkluziji, inovacijama i našem ekonomskom prosperitetu."

Australska ministrica za komunikacije, Michelle Rowland, pozdravila je Googleovu investiciju, naglasivši važnost diversifikacije australske povezanosti i digitalnu uključivosti na globalnoj razini.

Kenijski eGrađani

Osim projekta kabla, Google je potpisao Izjavu o suradnji s kenijskim Ministarstvom informacijskih komunikacija i digitalne ekonomije s posebnim naglaskom na područje kibernetičke sigurnosti. Google Cloud i Kenija razmatraju implementaciju rješenja CyberShield i Mandiant za jačanje obrane kenijske verzije platforme eGrađani.