HT: prvi pružatelj usluga u Hrvatskoj koji je implementirao kompletnu IoT arhitekturu spremnu za 5G

Uz podršku Atosa, Hrvatski Telekom je pokrenuo pionirsku IoT platformu ubrzavajući razvoj pametnih gradova i industrije 4.0. Uz dovršetak implementacije NB-IoT mreže te uvođenje 5G mreže, implementacijom IoT platforme kompletirana je E2E IoT mrežna arhitektura.

Dragan Petric srijeda, 10. veljače 2021. u 15:09

Osnovni dio platforme je proizvod njemačke tvrtke Software AG. Osim implementacije ovog centralnog dijela platforme, zajedno s Atosom HT je dizajnirao tzv. adaptere s pomoću kojih postaje neovisan o specifičnim komunikacijskim protokolima koje koriste razni IoT uređaji. Time HT praktički premošćuje veliki IoT problem – standardizaciju komunikacije. Dodatno, implementirana je inovativna funkcionalnost za prevenciju zloporabe IoT uređaja, čime je napravljen korak dalje u pogledu drugoga značajnog IoT problema - IoT sigurnosti.

Cjelovita IoT arhitektura spremna za 5G revoluciju može povezati sve vrste IoT uređaja koji se pretvaraju u gotovo neograničene mogućnosti, kako za druge pružatelje usluga, tako i izravno za krajnje potrošače.

U kontekstu IoT-ja osim zahtjeva za velikom brzinom prijenosa podataka (Enhanced Mobile Broadband), pred 5G mreže su postavljena i druga dva temeljna zahtjeva - masovnost komunikacija (Massive Machine Type Communication), te malo komunikacijsko kašnjenje (Ultra Reliable Low Latency Communications). Predstoji nam masovno povezivanje IoT uređaja, pa i na malom geografskom području koje je moguće samo s pomoću 5G mreže. Specifične primjene zahtijevaju komunikaciju uređaja uz iznimno malo kašnjenje pomoću 5G mreže – na primjer, robotika u industrijskim postrojenjima ili u kirurgiji, i slično. Upravo je 5G mreža temelj za industriju 4.0, odnosno komunikaciju uređaja i strojeva, odnosno, stvari.

IoT tehnologije su dosegnule zrelost, ali je potrebno vrijeme za razumijevanje kako i koliko mogu pomoći u raznim sferama življenja.

Naznake su kako je ova godina prekretnica te možemo očekivati kako će IoT sigurno ući naš svakidašnji život. 

Prije svega, to će se vidjeti u konceptima pametnih gradova s obzirom da se tu podrazumijeva uporaba ICT tehnologija te specifičnih IoT rješenja u svrhu učinkovitijeg upravljanja resursima te uslugama građana. Posrijedi je, primjerice, zaštita okoliša, upravljanje otpadom, pametna rasvjeta, upravljanje komunalnom infrastrukturom, od pametnog parkinga do prometne signalizacije i drugo. IoT je, uz digitalizaciju gradskih servisa, temelj pametnog grada. 

'Projekt implementacije IoT platforme smo pokrenuli u svibnju 2020. s jasnim ciljem – potpuno integrirati IoT platformu u HT mrežu te osigurati najviše standarde u pogledu pouzdanosti i sigurnosti uz optimalan dizajn. Platforma je implementirana u HT DC Cloud okruženju te je potpuno integrirana s okolnim sustavima za operativnu i poslovnu podršku. Na ovaj način HT pruža i garantira visoku E2E kvalitetu IoT usluga', istaknuo je Ivan Visković, stručnjak za arhitekturu i transformaciju u Hrvatskom Telekomu.

Implementacijom IoT platforme HT je ostvario strateški cilj u pogledu osiguranja E2E IoT infrastrukture. Neovisno o komunikacijskoj tehnologiji (NB-IoT, LTE, 5G, Wifi/žičani pristup i dr.) podržani su različiti IoT korisnički slučajevi: od rješenja za pametne gradove, očitanja brojila i nadzornih rješenja za komunalna poduzeća, inteligentnih transportnih sustava, praćenja imovine, poljoprivrede, turizma, zdravstva, nadzora i upravljanja radnim i proizvodnim procesima, odnosno specifičnim industrijskim potrebama itd. HT je otvoren za IoT ideje i u poslovnom i u rezidencijalnom dijelu, te s pomoću IoT platforme može podržati razne IoT primjene.

Implementacija IoT platforme zahtijevala je sudjelovanje širokog tima stručnjaka iz raznih područja Hrvatskog Telekoma, od poslovnog razvoja i marketinga do tehničkih eksperata odgovornih za detaljna tehnička rješenja i implementaciju.

Kao rezultat uspješne suradnje s Atosom, Hrvatski Telekom postao je prvi pružatelj usluga u Hrvatskoj koji je implementirao kompletnu IoT arhitekturu spremnu za 5G, omogućavajući povezivanje svih vrsta IoT uređaja i tehnologija.